О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

67                                                     08.03.2016 г.                                 гр.Ямбол

 

 

 

Ямболският окръжен съд                                          І-ви наказателен състав

На 08 март                                                                                          2016 година

В разпоредително заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Фарфарова

 

  

като разгледа докладваното от съд.Фарфарова 

НАХД №55 по описа за 2016 година

За да се произнесе взе предвид следното:   

 

 

Производството е по реда на чл.83а и сл. от  ЗАНН. Образувано е по предложение на  Окръжна прокуратура – Сливен за налагане на имуществена санкция, съобразно разпоредбата на чл.83б ал.1 т.1 от ЗАНН в размер на  56 850   лева на   „Е.” ЕООД Сливен, с управител Р.Г.Р..

С Определение №441/01.12.2015 г. по АД№ 118/2014 г. по описа на АС Сливен производството по делото е прекратено съгласно промяна на подсъдността на разглежданите по чл.83а от ЗАНН дела с изменение и допълнение  на ЗАНН публикувано в ДВ  бр.81/2015 г., влязло в сила от 21.11.2015 г., съгласно което неприключилите производства от този вид  в административните съдилища се прекратяват  и изпращат по компетентност  на съответния окръжен съд. С Определение № 15/09.02.2015 г. по ЧНД № 110/2016 г.   ВКС на осн. чл.43 т.3 НПК е изпратил делото  за разглеждане и решаване на Окръжен съд Ямбол.

След запознаване с  предложението на Окръжна прокуратура Сливен, с посочено правно основание чл.83б ал.1 т.1 вр. с чл.83а от ЗАНН съда намира, че същото не отговаря на изискванията на  приложимия закон.

На първо място в предложението  се  сочи, че  юридическото лице „Е.” ЕООД се е обогатило или би могло да се обогати със сума в размер на 56850 лева. В разпоредбата на чл.83а ал.1 от ЗАНН са посочени две отделни алтернативи -  юридическо лице, което се е обогатило или би се обогатило от престъплението,  при конкретно посочени престъпления. Внасяйки предложението  по чл.83б от ЗАНН с посочване и  на двете алтернативи съдържащи се в разпоредбата на  чл.83а ал.1 ЗАНН не е ясно  коя от тях е имало обвинението предвид в конкретния случай – обогатяване на  визираното юридическо лице или възможността  за такова обогатяване.

Отделно от това  предложението на Окръжна прокуратура Сливен не отговаря на изискванията на  чл.83б ал.1 от ЗАНН , съобразно който производството се образува  по мотивирано предложение на прокурора.Ал.2 т.1 на същия текст  определя като съдържание на предложението  описание на престъплението, обстоятелствата при които е било извършено и наличието на причинна връзка между него и облагата за юридическото лице. Във внесеното предложение не е налице както изложение на обстоятелствата на извършване на престъплението, така и  наличието на причинна връзка  между него и облагата за юридическото лице. Изписани са само диспозитива на престъплението по внесен обвинителен акт и  правната квалификация. Липсата на изискуемото от  разпоредбата на  чл.83б ал.2 т.1 от ЗАНН описание  на обстоятелствата при които е извършено престъплението и наличието на причинна връзка между него и облагата  за юридическото лице е недостатък, отстраним  по реда на чл.83г ал.1 т.1 от ЗАНН. Следва да се има предвид и, че  по делото липсват и изискуемите  по т.6 на ал.2 чл.83б от ЗАНН опис или заверени  копия от писмените материали, които да установяват обстоятелствата по т.1 и 2 на ал.2 на чл.83б от ЗАНН, като е приложено само копие от обвинителния акт.

По изложените съображения  на осн. чл.83г ал.1 т.1 от ЗАН  ЯОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ВРЪЩА  предложението на  Окръжна прокуратура Сливен вх.№1293/2014 г. за налагане на имуществена санкция на  „Е.” ЕООД Сливен, с правно основание чл.83б ал.1 т.1 вр. с чл.83а от ЗАНН.

ПРЕКРАТЯВА  съдебното производство по НАХД №55/2016 г. по описа на Окръжен съд Ямбол.

Препис от определението  да се връчи на  Окръжна прокуратура Сливен и  „Е.” ЕООД Сливен.

Определението  подлежи на обжалване и протестиране  в  седмодневен срок от съобщението на страните пред АС Бургас.

 

 

 

                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: