РЕШЕНИЕ   30

гр. Ямбол,  30 .03 . 2016 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,  Фирмено отделение в закрито заседание  на ....   ....    ....тридесети    март    през две хиляди и шестнадесета година, като разгледа докладваното ф.д. № 11 по описа за 2016 г. от

                                                                      ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Р. СТОЕВА

 за да се произнесе взе предвид следното:

В ЯОС е постъпило заявление от членовете на УС на новоучреденото Сдружение с нестопанска цел, определено като организация за извършване на обществено полезна дейност, с наименование "АВТОМОБИЛЕН СПОРТЕН КЛУБ "ЯМБОЛ 4X4 ЕКСТРИЙМ"", гр. Ямбол,  с което се иска вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението са приложени следните документи: протокол от Учредителното събрание проведено на 19.02.2016 г.; Устав на сдружението, списък на учредителите, приели Устава; протокол от заседание на УС за избор на Председател и зам.-председател на УС; уведомително писмо за уникалност на наименованието от "ИО"-АД; нотариално заверен образец от подписа на Председателя на УС; свидетелства за съдимост на членовете на УС; декларации за липса на родствени връзки между членовете на УС; вносна бележка за платена ДТ; пълномощно от членовете на УС за упълномощаване на адв. Сн. Е..

Искането е основателно, поради което и на основание чл. 18, ал. 1 ЗЮЛНЦ, чл. 595 и сл. ГПК, ЯОС

РЕШИ:

ВПИСВА в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС, Сдружение с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност с наименование "АВТОМОБИЛЕН СПОРТЕН КЛУБ "ЯМБОЛ 4X4 ЕКСТРИЙМ".

 Седалището и адреса на управление на Сдружението е: гр.Ямбол, ул. "Мраморно море" № 27.

Сдружението не е ограничено със срок или друго прекратително условие. Сдружението осъществява дейност в Обществена полза

Основни цели на Сдружението са: да обединява и стимулира своите членове, техните общности и организации като насърчава и развива потребностите им, свързани с практикуване на Офроуд, скално катерене, алпинизъм, планинско колоездене, рафтинг, както и всички екстремни спортове, практикувани сред природата, извън населените места и републиканската пътна мрежа; да организира, подпомага и ръководи спортни прояви на своите членове; да спомага за повишаване на физическата и спортната култура сред членовете си; да развива дейности за популяризиране на екологията и екотуризма сред своите членове, техните семейства и общности.

Средства за постигане на целите: организиране на срещи, дискусии и семинари; поддържане на контакт със сродни организации в страната и чужбина; организиране на спортно-тренировъчна и спортно-състезателна дейност, разработване на календар за спортни прояви;        организиране на промоции и тестове на МПС, оборудване и екипировка; организиране на спортни мероприятия; осигуряване финансиране на дейността съгласно чл. 8 от Устава; осигуряване на материално- техническа база.

Предметът на дейност на сдружението е: Организиране на срещи и семинари на своите членове и кандидат -членове, свързани с целите на дружеството; Участие със свои състезатели индивидуално или отборно в национални и международни спортни прояви; Организиране  и  администриране  на  спортни  състезания и експедиции.

Членството в сдружението е доброволно.

Членове могат да бъдат физически и юридически лица.

Член на сдружението може да бъде всяко пълнолетно физическо лице или всяко юридическо лице, което споделя целите на сдружението и средствата за тяхното постигане, изпълнява неговия устав и плаща редовно членския си внос. Участието в дейността и в органите на управление може да става чрез изрично определен представител на юридическото лице-член.

Членовете на сдружението се приемат въз основа на писмена молба по образец до УС, в което изрично се посочва, че кандидатът приема Устава и споделя целите на Сдружението. Молбата се придружава от заплащане на членски внос. На заседания на Управителният съвет се утвърждава списък на приетите нови членове и същите се докладват на следващото Общо събрание на сдружението.

Членството в сдружението се прекратява:

с едностранно волеизявление до сдружението;

със смъртта или поставянето под пълно запрещение

с изключване;

с прекратяването на юридическото лице - член на сдружението;

с отпадане, поради неплащане на членския внос за  3  месеца.

с прекратяването на юридическото лице с нестопанска цел.

При прекратяване на членството сдружението не дължи връщане на направените имуществените вноски.

Имуществото на сдружението се състои от правото на собственост и други вещни права върху основни и оборотни средства, движими и недвижими вещи, пари, имуществени вноски от членовете, вземания и други права в зависимост от действащите нормативни актове.

Сдружението може да извършва всякакъв вид незабранена от закона стопанска дейност, свързана с предмета на основната дейност, за която е регистрирано.

Реализираната печалба от стопанската дейност не се разпределя, а се използва за постигане целите на Сдружението.

Органи на сдружението са: Общото събрание и Управителен съвет/УС/.

В Общото събрание/ОС/  участват всички членове на сдружението. Членовете на сдружението участват в Общото събрание лично или чрез представител.

Членовете - юридически лица се представляват в ОС от законните им представители или изрично упълномощено лице.

Общото събрание се свиква най-малко веднъж годишно. Извънредно ОС може да бъде свикано по всяко време от Управителния съвет;

Общото събрание се свиква от УС. То може да се свиква по искане на една трета от членовете на сдружението.

Ако в срок от един месец от искането за свикване на Общо събрание УС не отправи писмена покана за свикване на ОС, то се свиква от съда по седалището на Сдружението по писмено искане на заинтересованите членове или натоварено от тях лице.

Поканата за свикване на ОС съдържа дневен ред на въпросите, предложени за обсъждане, предложенията за решения, датата, часа и мястото за провеждане на ОС и по чия инициатива то се свиква.

Компетентност на Общото събрание

Общото събрание: изменя и допълва Устава на сдружението; приема други вътрешни актове; преобразува и прекратява сдружението; определя броя на членовете на УС и продължителността на мандата му; избира и освобождава членове на УС; одобрява годишния финансов отчет; назначава ликвидаторите при прекратяване на сдружението, освен в случай на несъстоятелност; разглежда жалби срещу решения на управителния съвет за прекратяване на членство; взема решение за откриване и закриване на клонове; взема решение за участие в други организации; приема основните насоки и програми за дейността на сдружението; приема бюджета на сдружението; приема отчета за дейността на УС; отменя решения на УС, когато противоречат на закона и Устава на сдружението; освобождава от отговорност членовете на УС.

Решението на Общото събрание се приема с мнозинство от присъстващите.

 За решенията по чл. 23, т. 1 и т. 3 от Устава се изисква мнозинство 2/3 от присъстващите.

Общото събрание не може да приема решения, засягащи въпроси, които не са били публикувани в поканата.

Управителният съвет/УС/ е с мандат от 5 години, състои се  от 3 члена и е управителен орган на клуба.

Правомощия на Управителният съвет: Организира и следи изпълнението на решенията на Общото събрание и се отчита пред него; Ръководи цялостната дейност на Сдружението между две отчетно-изборни събрания; Изготвя и приема правилника за дейността, планове и програми за постигане целите на Сдружението; Изготвя бюджета; Определя правила за размера и събирането на членския внос. Приема други вътрешни актове, свързани с дейността на органите на управление и структурните звена; Взема решения за приемане на нови членове и изключване на стари. Всеки член на Сдружението, чието членство е прекратено с решение на УС има право да обжалва това решение пред Общо събрание на членовете на Сдружението; Взема решения относно придобиването, управлението и разпореждането с имуществото на Сдружението; Образува целеви парични фондове; Учредява награди и символи на Сдружението; Избира председател и заместник-председател на УС; До свикването на Общо събрание прави промени в състава и избира нови членове на УС; Сключва договори и поема ангажименти, за което упълномощава Председателя, а в негово отсъствие заместник-председателя; Поддържа контакти с държавни, обществени, научни, кооперативни и други организации и с частни лица; УС следи финансовата дейност, като: се информира за моментното финансово състояние на Сдружението и за направените съществени разходи на всяко заседание на УС; одобрява предстоящите до следващото заседание разходи; УС определя броя, длъжностните характеристики, начина на назначаване и размера на възнаграждението на щатните и хонорувани сътрудници на Сдружението; Общото събрание може да предостави и други правомощия на УС.

Председател на Управителния съвет. Правомощия и задължения: Организира прякото изпълнение на целите и задачите, координира дейността на УС; Представлява Сдружението в страната и в чужбина; Периодично или по искане на член на УС се отчита пред Управителния съвет за финансовата дейност и изпълнението на възложените му задачи от ОС и УС.

Сдружението се представлява от Председателя на Управителния съвет. За отделни действия представителят могат да упълномощават и трети лица, включително и не членове на Управителния съвет.

 ПРЕКРАТЯВАНЕ.  Сдружението се прекратява:

-по решение на Общото събрание;

-при обявяването му в несъстоятелност;

-с решение на окръжния съд по седалището на сдружението в определените от ЗЮЛНЦ случаи;

 При прекратяване на сдружението се извършва ликвидация, освен в случаите на преобразуване на сдружението.

Ликвидацията се извършва от Председателя на УС на Сдружението или назначено от Общото събрание лице. Той извършва предвидените от Търговския закон действия по ликвидация на Сдружението, осребряване на неговото имущество и удовлетворяване на кредиторите.

Останалото след удовлетворяване на кредиторите имущество се разпределя с решение на Общото събрание.

ВПИСВА УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ на „АВТОМОБИЛЕН СПОРТЕН КЛУБ "ЯМБОЛ 4X4 ЕКСТРИЙМ" в състав:

М.Н.З., ЕГН ********** - Председател на УС

С.Г.С., ЕГН ********** –зам.-председател

В.Р.М., ЕГН **********   

СДРУЖЕНИЕ „АВТОМОБИЛЕН СПОРТЕН КЛУБ "ЯМБОЛ 4X4 ЕКСТРИЙМ",  гр. Ямбол се представлява от Председателят на УС- М.Н.З., ЕГН **********.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: