РЕШЕНИЕ

   12    /       07.03.2016г. гр.Ямбол

 В ИМЕТО   НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд                                  XI -ти граждански състав

На 7 март 2016 година

В закрито заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

 

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов ф. дело №6 по описа на 2016 година за да се произнесе взе в предвид следното:

 

Производството е образувано въз основа на постъпило заявление с вх.№ 1272/23.02.2016г, подадено от Г.Я.Ф. ***, действаща в качеството си на Председател на Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза с наименование „ЕВРОПА БЕЗ ГРАНИЦИ 2000" гр.Ямбол.

В заявлението се прави искане за регистриране на посоченото Сдружение, като са пресъздени части от устава на същото.

Към заявлението са приложени - Протокол от учредително събрание от 19.02.2016, Устав на сдружението, образец от подпис на председателя на сдружението, уведомително писмо /за запазване на името като уникално/ от 23.02.2016г. и квитанция за платена ДТ.

След като се запозна с приложените документи и извърши проверка за тяхното съответствие с нормите на ЗЮЛНЦ, съдът намира, следното:

В производството по глава 55 ГПК съдът проверява наличието на подлежащите на вписване обстоятелства и допустимостта на това вписване /чл.602 ал.2 ГПК/. Тази проверка включва дали са били спазени изискванията на закона, въз основа на които се твърди, че е настъпило обстоятелство, подлежащо на вписване, дали заявлението за вписване на това обстоятелство е подадено от надлежно лице /по реда на чл.600 ГПК/ и дали има съдържанието, изискуемо от закона /по реда на чл.601 ал.1 ГПК/.

В настоящият казус съдът приема следното:

Искането е подадено от надлежно лице.

Съгласно разпоредбата на чл.600 ГПК заявлението за вписване на юридическо лице се подава от: 1) оправомощено лице; или 2). от орган, който може да образува, преобразува или прекратява ЮЛ или 3). от ликвидатор. В случая заявлението е подадено от лицето Г.Я.Ф., действащ като Председател на Сдружението. В протокола от учредителното събрание е налице изрично оправомощаване с решение на ОС именно Председателя да предприеме действия по вписването на Сдружението. В този смисъл искането е подадено от оправомощено лице по смисъла на закона и е допустимо.

Сдружението е учредено от изискуемия минимален брой членове, съгласно чл.19 ал. 1 ЗЮЛНЦ, а приложения Устав на Сдружението е подписан от всички членове.

Съдът счита обаче, че представеният устав на Сдружението не съответства на изискванията на закона, поради което следва да бъде отказано поисканото вписване.

Обстоятелствата, които подлежат на вписване за Сдруженията с нестопанска цел, са посочени в чл. 18 ал.1 от ЗЮЛНЦ. Сред тях са: „необходимото съдържание на устава" -чл.18 ал.1 т.1 ЗЮЛНЦ. От своя страна това „необходимо съдържание на устава", т.е. това, което подлежи на вписване в регистъра при съответния Окръжен съд, е регламентирано в разпоредбата на чл.20 от ЗЮЛНЦ. В случая Устава на Сдружението не съдържа част от това необходимо съдържание:

1/ В устава не е регламентиран въпроса относно „реда за уреждане на имуществените отношения при прекратяване на членството" /чл.20 т. 10 ЗЮЛНЦ/. В устава са регламентирани въпросите относно възникване и прекратяване на членството, но не и въпроса за уреждане на имуществените отношения между Сдружението и лицето, чието членство е било прекратено, независимо от основанието за прекратяване.

21 В устава изобщо не е уреден въпроса относно реда за определяне на размера и начина на внасяне на имуществените вноски /чл.20 т.12 ЗЮЛНЦ /. Необходимо е в устава да се регламентира въпроса дали Сдружението събира членски внос от своите членове /още повече, че плащането му е предвидено в задълженията на членовете- чл.20 т.4 от Устава/, в какъв размер е той /или по какъв начин и от кого се определя/; какъв е размера на имуществените вноски има ли първоначални такива и какъв е общия им размер.

3/ В устава не е регламентиран въпроса относно начина на разпределение на останалото имущество след удовлетворяването на кредиторите, което е необходимо изискуемо съдържание, съгласно чл.20 т. 13 от ЗЮЛНЦ.

4/ Разпоредбата на чл.22 ал.2 от Устава /относно решенията, които не могат да се възлагат на други органи на Сдружението/ не е съобразена с изискванията на чл,25 ал.2 ЗЮЛНЦ.

С оглед на посочените несъответствия приетия устав не отговаря на изискванията на закона, а това е пречка за вписване на Сдружението.

Посочените противоречия в Устава и несъответствия с изискванията на закона могат да бъда коригирани, чрез провеждане на ново учредително събрание, което да приеме нов Устав /съобразен с всички законови изисквания/ и този Устав да бъде подписан от учредителите. Впоследствие следва да бъде подадено и ново заявление, подписано от оправомощено лице.

Водим от горното и на основание чл.602 ГПК, ЯОС

 

РЕШИ:

 

ОТКАЗВА ВПИСВАНЕ в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел при Окръжен съд гр.Ямбол на заявените със Заявление с вх.№ 1272/23.02.2016г по фирмено дело №6/2016г по описа на ЯОС обстоятелства - учредяване на Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза с наименование „ЕВРОПА БЕЗ ГРАНИЦИ 2000" гр.Ямбол.

Решението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд гр.Бургас в едноседмичен срок от връчването му на заявителя.

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: