РЕШЕНИЕ  № 14

гр. Ямбол,  09 . 03. 2016 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд, Фирмено отделение в закрито заседание на                     ..    девети март    през две хиляди и шестнадесета година, като разгледа докладваното ф.д. № 4 по описа за 2016 г. от

                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Ж. БОЗУКОВА

 за да се произнесе взе предвид следното:

В ЯОС е постъпило заявление от членовете на УС на учреденото Сдружение с нестопанска цел, определено като организация за извършване на обществено полезна дейност, с наименование "БЛАГОТВОРИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ДАР 2016”, гр. Ямбол, с което се иска вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението са приложени следните документи: протокол №1 от Учредителното събрание проведено на 01.02.2016 г.; Устав на сдружението; уведомително писмо за уникалност на наименованието от "ИО"-АД; Протокол от заседание на УС за избор на секретар и касиер; нотариално заверен образец от подпис на Председателя на УС; свидетелства за съдимост на членовете на УС; декларации за липса на родствени връзки между членовете на УС; вносна бележка за платена ДТ; адв. пълномощно.

Искането е основателно, поради което и на основание чл. 18, ал. 1 ЗЮЛНЦ, чл. 595 и сл. ГПК, ЯОС

РЕШИ:

ВПИСВА в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС, Сдружение с нестопанска цел за извършване на обществено полезна дейност с наименование "БЛАГОТВОРИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ДАР 2016", със седалище и адрес на управление: гр. Ямбол, ул. "Ангел Кънчев", бл. 22, ет.4, ап. 8.

Сдружението е юридическо лице- организация за осъществяване на общественополезна дейност. Сдружението не е ограничено със срок.

            Цели на Сдружението са: подпомагане на социално слаби, на инвалиди и лица нуждаещи се от грижи; подпомагане на социалната интеграция на такива лица и личностната им интеграция; спомагане за разпространение на фолклорното ни богатство; да установява и развива връзки със сродни организации.

            Средства за постигането на целите: членски внос; стопанска дейност, дарения и завещания от български или чуждестранни физически или юридически лица, търгове, спонстворства, благотворителни разпродажби, други приходи и постъпления и позволени от закона дейности.

            Предметът на дейност на Сдружението е: подпомагане на хора с отказ за лечение в чужбина от страни нечленки на Европейския съюз, както и от Министерство на Здравеопазването и Здравна каса; подпомагане на възрастни и хора с увреждания; подпомагане на социално слаби семейства; подпомагане на самодейни групи за разпространение на културното и фолклорно богатство; подпомагане на деца с таланти от социално слаби семейства; участие в проекти и програми за откриване на социални домове и др. подобни дейности; организиране на благотворителни балове, изложби, търгове, концерти и др. с благотворителна цел; и всички дейности свързани с целите на Сдружението

            Членуването в Сдружението е доброволно. Членове на Сдружението могат да бъдат дееспособни физически и юридически лица, които желаят да допринесат за постигане целите на Сдружението.

            Придобиване на членство: Кандидатът подава писмена молба до Управителния съвет, в която декларира, че е запознат и приема разпоредбите на Устава. УС внася молбата за гласуване задължително на следващото заседание на Общото събрание. Членството се придобива от датата на решението на ОС.

            Членството в Сдружението се прекратява:

-    с едностранно писмено волеизявление, отправено до УС на Сдружението:

-    със смъртта или поставяне под пълно запрещение, респективно прекратяване юридическото лице на член на Сдружението;

-    с изключването;

-    при отпадане поради невнасяне на установените имуществени вноски и системно неучастие в дейността на Сдружението.

            При прекратяване на членството Сдружението не дължи връщане на направените имуществени вноски. Прекратилият членството си член на Сдружението е длъжен да внесе просрочените имуществени вноски за периода на членството му.

 Общото събрание/ОС/ се състои от всички членове на Сдружението.

       правомощия на общото събрание:. изменя и допълва Устава; Приема други вътрешни актове; избира и освобождава членовете на управителния съвет и определя възнаграждението им; приема и изключва членове; взема решение за откриване и закриване на клонове; взема решение за участие в други организации; взема решение за преобразуване или прекратяване на Сдружението; приема основните насоки и програма за дейността на Сдружението; приема бюджета на Сдружението; взема решения относно дължимостта и размера на членския внос или на имуществените вноски; приема отчета за дейността на Управителния съвет; отменя решенията на другите органи на Сдружението, които противоречат на закона. Устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на Сдружението; взема решения по всички други въпроси, поставени в негова компетентност от закона или Устава.

            Общото събрание се свиква от Управителния съвет на Сдружението. Заседанието следва да се проведе в населеното място по седалището на Сдружението. Една трета от членовете на Сдружението имат право да поискат УС да свика общо събрание и ако УС не отправи писмена покана в месечен срок от датата на писменото поискване, събранието се свиква от съда по седалището по писмено искане на заинтересуваните членове или натоварено от тях лице.

Поканата следва да бъде писмена и да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждане на общото събрание, както и указание по чия инициатива същото се свиква. Поканата се изпраща най-късно 7 /седем/ дни преди датата на провеждане на общото събрание да всеки един от членовете

Решенията на Общото събрание се вземат с обикновено мнозинство *50% плюс 1 гласа/от присъстващите. Решенията за изменение и допълване на устава, както и за преобразуване или прекратяване на Сдружението се вземат с мнозинство от 2/3 от присъстващите.

     Управителният съвет/УС/ Управителният съвет се състои от 7 лица - членове на Сдружението. Членовете на Сдружението, които са юридически лица, могат да посочат за членове на УС лица, нечленуващи в Сдружението. Управителният съвет се избира за срок от 5 пет години, като неговите членове могат да бъдат преизбирани неограничено.

     правомощия на Управителния Съвет:. Избира от състава си секретаря и касиера за срок от 5 години, чрез явно гласуване; осигурява изпълнението на решенията на Общото събрание; разпорежда се с имуществото на Сдружението при спазване изискванията на Устава; подготвя и внася в ОС проект за бюджет; подготвя и внася в Общото събрание отчет за дейността на Сдружението; определя реда и организира извършването на дейността на Сдружението; взема решения по всички други въпроси, освен тези които са от компетентността на ОС на Сдружението.

            При предсрочно прекратяване на правомощията на Председателя на Управителния съвет дейността му се изпълнява от зам. председателя на УС, който изпълнява длъжността му до провеждането на избор от Общото събрание.

         Председателят се избира от Общото събрание за срок от пет години.  

         Председателят: Организира изпълнението на решенията на Общото събрание и на Управителния съвет; Взема решения по всички въпроси, които не са от изключителната компетентност на Общото събрание и УС;  Организира дейността по изпълнението на задачите на Сдружението и осигурява правилното стопанисване и опазване на имуществото й; Подготвя материалите за заседанията на ОС и УС, като организира провеждането на тези заседания. Организира ръководство, мониторинг и контрол за качественото изпълнение на договорите, проектите и другите задължения на Сдружението. Представлява Сдружението пред държавните органи, пред другите обществени организации, както и пред международни органи и организации. Сключва договори в страната и чужбина от името на Сдружението във връзка с изпълнението на задачите на Сдружението, включително и трудови договори. Разпределя задълженията между членовете на УС. Поощрява отличилите се и налага наказания на провинилите се.  Изпълнява и други функции в рамките на Устава.

Заместник председателят се избира от Общото събрание за срок от 5 години. В случаи на невъзможност за изпълнение на задълженията председателят се замества от заместник председателя.

Секретарят на Сдружението: -под ръководството на Председателят организира оперативната дейност на Сдружението и на УС; поддържа, съхранява и своевременно актуализира организационната документация на Сдружението, в това число книга на членовете и книга на дарителите; -заедно с председателя изготвя отчета за дейността на и го представя за утвърждаване пред УС;

            Касиерът на Сдружението: Оперира с финансовите средства на Сдружението; събира редовно членския внос от членовете на Сдружението; при поискване от ОС или УС дава пълна информация за финансовото състояние на Сдружението във всеки един момент.

      Сдружението се прекратява:

-по решение на Общото събрание;

-по решение на окръжния съд по седалището в случаите на чл. 13, ал. 1, т. 3 ЗЮЛНЦ / когато Сдружението не е учредено по законния ред; извършва дейност, която противоречи на конституцията, законите и на добрите нрави; е обявено в несъстоятелност.

 При прекратяване на Сдружението се извършва ликвидация от УС.

 Относно неплатежоспособността, несъстоятелността, реда за ликвидация и правомощията на ликвидатора, се прилагат разпоредбите на Търговския закон. Разпределението на имуществото след удовлетворяване на кредиторите се извършва от върховния орган и по реда на чл. 14,43 и 44 от ЗЮЛНСЦ

ВПИСВА УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ на „БЛАГОТВОРИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ДАР 2016”, гр. Ямбол  в състав: Р.Ж.Н., ЕГН **********- Председател; Т.И.Н., ЕГН ********** - Зам.-Председател; П.И.И., ЕГН ********** - Секретар; Д.Д.Ж., ЕГН **********-касиер; и членове: Ж.Г.И., ЕГН **********; Н.Г.Н., ЕГН **********; Ж.И.И., ЕГН **********

            СДРУЖЕНИЕ „БЛАГОТВОРИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ДАР 2016”, гр. Ямбол се представлява от Председателя на УС- Р.Ж.Н., ЕГН **********.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: