О  П  Р  Е  Д  Е Л  Е  Н  И  Е

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,        І-ви Въззивен  граждански  състав      

На 30 март 2016 година

В закрито заседание в следния състав:

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

                                ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ ИВАНОВ

                                                                                                      КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

                                                

Като разгледа докладваното от съдия Н.Иванов

възз. гр. дело №142   по описа за 2016 година

За да се произнесе взе предвид:

 

Делото е образувано по въззивна жалба на Е.М.Т. ***, чрез адв.П.К. от АК-Хасково, против Решение №2/05.02.2016г., постановено по гр. дело №1312015г.  по описа на ТРС, в частта, с която: „съдът е:   Предоставил упражняването на родителските права спрямо децата: Х. С.Т. с ЕГН **********, С. С. Т. с ЕГН **********, М. С. Т. с ЕГН **********, Е.С. Т. с ЕГН ********** и Ж.С. Т. с ЕГН ********** на бащата С.А.Т. и е постановил децата да живеят при него; Определил е режим на лични отношения между майката и децата; Осъдил е Е.М.Т. да заплаща на децата : Х. С. Т., със съгласието на   баща й и законен   представител   С.   А.  Т.   и   на С. С. Т.,  М.  С.  Т.,  Е. С. Т.  и Ж.  С. Т.,  чрез баща им  и законен представител С.А.Т. месечни издръжки в размер по 95 лв., платими в началото на всеки месец до 5-то число, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане, считано от 25.06.2015 г., до настъпването на събитие, водещо до изменяването или прекратяването им. Осъдил е Е.М.Т. да заплати по сметка на ТРС държавна такса в размер на 684 лв.”, съгласно посоченото в обстоятелствената част на въззивната жалба.

ЯОС, след като се запозна с жалбата, констатира, че същата е нередовна. В случая, се касае за въззивна жалба, която следва да отговаря на посоченото в чл.260 т.1-7 ГПК съдържание. Видно от заявеният петитум на жалбата, се претендира да бъде отменено частично Решение №2/05.02.2016г., постановено по гр. дело №1312015г.  по описа на ТРС,  „отнасящо се до родителските права върху децата, издръжката, режима на личните отношения на децата с родителя” и да бъде постановено решение от въззивния съд, с което упражняването на родителските права спрямо малолетните деца М. С. Т., Е.С. Т. и Ж. С. Т.  да бъде предоставено на майката, „при която да се постанови да живеят децата, да се осъди ответникът да заплаща на ищцата ежемесечна издръжка за тези деца в размер на 90лв. месечно, считано от датата на образуване на делото в съда, ведно със законната лихва за забава от тази дата, до настъпване на законни причини за прекратяването или изменението й, и определи по справедливост режим на свиждане на бащата”.

Т.е. в случая е налице противоречие между обстоятелствената част на жалбата и формулирания в същата петитум /нередовност по см. на чл.260 т.4 ГПК/: От жалбата не става ясно, срещу коя част на решението на ТРС се отнася същата- дали се обжалва решението касаещо исковете за упражняване на родителските права, личните отношения и издръжката и на петте ненавършили пълнолетие родени от брака деца, или въззивницата е недоволна и обжалва само от решението, в частта касаеща децата М. С. Т., Е.С. Т. и Ж. С.Т., респ. свързаните с тези деца искове по чл.322 ал.2 ГПК /в който случай, решението в останалата му част, като необжалвано, би влязло в сила, и въззивницата следва да обоснове искането си за изслушване на децата Х. С. Т. и С. С. Т. в о.с.з., ако не обжалва решението в частта му, касаеща тези две деца/.

Съгласно чл.262 ал.1 ГПК, задължение на първоинстанционния съд е било, ако жалбата не отговаря на изискванията на чл.260 т.1,2,4 и 7 и чл.261 ГПК, да съобщи на страната да отстрани в едноседмичен срок допуснатите нередовности и едва след това да изпрати делото на горестоящия съд.

При изложеното до тук настоящото производството следва да се прекрати, а делото да се върне на ТРС за изпълнение на задълженията му по чл.262 от ГПК. Водим от изложеното, ЯОС

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производство по в.гр.д. №142/2016г. по описа на ЯОС.

ВРЪЩА делото на ТРС за изпълнение на указанията, дадени в обстоятелствената част на настоящото определение.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                           ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                               2.