О   П     Р     Е      Д     Е    Л    Е    Н    И    Е

 

                                           Ямбол  23.03.2016 г.

 

         Ямболският окръжен съд,Гражданска колегия,в закрито съдебно заседание на 23.03.2016 г/две хиляди и шестнадесета година/ в състав:

 

                                                                  Председател:Д.Кючуков

                                                                         Членове:1.Ж.Бозукова

                                                                                       2. Н.Иванов

 

При  секретаря  Л.Р.и в присъствие на  прокурора.............

.....................................като разгледа докладваното от  Ж.Бозукова

.................................................................... в.ч.гр. д № 132 по описа

за 2016г

За да се произнесе съдът взе в пред вид следното:

Производството пред ЯОС е образувано по ЧЖ вх №1899/22.03.16г от И.Д.П. *** срещу  Протоколно определение №25/08.03.16г, пост. по гр.д №2/16г по описа на ЕРС, в частта му, с която исцата е осъдена да заплати  на Гимназия „Св.Кл.Охридски”-гр.Елхово, разноски по делото в размер на 1440лв.

В ЧЖ се твърди, че определението в атакуваната му част  е  незаконосъобразно, с оглед прекомерността на адвокатския хонорар, поради което се иска неговата отмяна, като разноските за проц. представител на ответника бъдат намалени до размера, предвиден в Наредба №1 за минималните размери  на адвокатските възнаграждения.

В законоустановеният срок е постъпил отговор по ЧЖ от „Гимназия Св. Климент Охридски” гр.Елхово, обл.Ямбол, представлявана от Й. Д. И. –Директор, чрез пълном. адв. С. Н., в който се твърди, че жалбата е неправилно депозирана пред ЯОС, т к по същество се прави искане за изменение на определението, в частта му за разноските, а съгл. разп. на чл 248 ГПК, страната може да иска изменение на съдебния акт, в частта му за разноските пред Районен съд-Елхово.Алтернативно с това се навеждат аргументи, че ЧЖ е  неоснователна и следва да бъде оставена без уважение, а определението потвърдено.

ЯОС установи следното по фактите:

 С  протоколно определение  №25/08.03.16г, пост. по гр.д №2/16г по описа на ЕРС е прекратено производството  по делото,поради направен от  исцата И.Д.П. отказ от придявения иск по чл 344, ал. 1, т.1,2 и 3 КТ против Гимназия „Св.Кл.Охридски”-гр.Елхово, като исцата е осъдена  да заплати на ответника, направените по делото разноски в размер на 1440лв.В мотивите на съд. акт е прието, че на осн. чл 78 ал 4 ГПК,ответникът има право на разноски при прекратяване на делото, а в случая делото е прекратено поради направен от исцата отказ от иска и разноски се дълржат на другата страна.

Предвид изложеното, ЯОС прави следните правни изводи:

Производството е по  реда на чл 274 и сл. ГПК.

ЯОС,вземайки предвид доводите на жалбоподателя и аргументите на противната страна, изложени в отговора по ЧЖ и съобразявайки се с обстоятелствата по делото и приложимия закон намира, че ЧЖ не може да бъде разгледана по същество от наст. инстанция, т к същата има характер на искане  по см. на чл 248 ГПК,по което се дължи произнасяне  от страна на ЕРС. Това налага образуваното въззивно производство  да бъде прекратено, а делото върнато на първоинстанционния съд- по компетентност.

Съгл. разп.на чл.248 ал. 1 ГПК, в срока за обжалване , а ако решението е необжалваемо в 1 –месечен срок от постановяването му, съдът по искане на страните, може да допълни или измени  постановеното решение, в частта му за разноските, като посочената правна норма намира приложение по аналогия  и за определенията, с които се прекратява производството по делото/Опр.№519/27.10.10г ВКС по ч.гр.д №412/10г ІІІг.о./

Ето защо ЯОС приема,че за молителя съществува друг ред за защита,като е необходимо най-напред да се направи искане  пред първоинстанционния съд, за изменение на акта, в частта му за разноските и едва след произнасяне на РС по този въпрос , произнасянето му подлежи на въззивен контрол по реда на чл 274 и сл. ГПК, т к  в действащия ГПК/в сила от 01.03.08г/, не е предвидено самостоятелно обжалване на съд.акт, в частта на разноските, ако не се обжалва самото решение,респ. самото прекратително определение по същество.

В случая, жалбоподателят неправилно е озаглавил искането си  за допълване на определението относно разноските ”частна жалба”, вместо”молба” и неправилно го е адресирал до по-горния съд, вместо до съда, постановил определението.

Настоящата инстанция счита,че образуваното  производство пред ЯОС по повод ЧЖ, следва да бъде прекратено, а делото върнато на РС-Елхово, по компетентност.

С оглед горното, ЯОС

                                 О   П    Р    Е   Д    Е   Л    И    :

Прекратява производството по в.ч.гр д № 132/16г по описа на ЯОС.

Изпраща частна жалба, вх №1899/22.03.16г, с правен характер на молба  по чл 248 ГПК, подадена от И.Д.П., с ЕГН ********** и адрес: ***  против Протоколно определение №25/08.03.16г, пост. по гр.д №2/16г по описа на ЕРС, в частта му, с която исцата е осъдена да заплати  на Гимназия „Св.Кл.Охридски”-гр.Елхово, разноски по делото в размер на 1440лв,  за разглеждане по компетентност  от РС-гр.Елхово.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд- гр Бургас, в едноседмичен срок от получаване на съобщението от страните.

Председател:                                        Членове:1.             2.