П Р О Т О К О Л

 

 

05.02.2016  година                                                                             гр. Ямбол

 

Ямболският окръжен съд                                ІІ-ри    Наказателен състав

На пети февруари                                                                         2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕПА ЧИЛИКОВА 

                                   

Секретар  И. З.

Прокурор   Г. Г. 

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ЧИЛИКОВА 

НОХД № 40 по описа за 2016 година

На именното повикване в 14.30 часа се явиха:

 

За държавното обвинение се явява прокурора Г..

Явява се обвиняемият Д.Р.В. лично, доведен чрез ОЗ „Охрана”-Ямбол, както и служебният му защитник – адв. А.Г. ***, назначен за служебен защитник в хода на ДП.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Адв. Г.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯТ, КАКТО СЛЕДВА:

Д.Р.В. - роден на *** г. в гр. Сливен, живущ ***, понастоящем задържан под стража в ОС „Изпълнение на наказанията” - Ямбол, сектор „Арести”, български гражданин, със средно специално образование, неженен, осъждан, не работи, ЕГН: **********.

Обв. Д.В. - Запознат съм, заявил съм и съм се пописал, че съм съгласен с постигнатото споразумение, както и съм декларирал, че не желая делото да се разглежда по общия ред. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението.  Доброволно съм подписал споразумението.

ДАДЕ СЕ ДУМАТА НА ПРОКУРОРА ЗА ПРОЧИТАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Прокурорът - Поддържам постигнатото споразумение със защитника на обв. Д.В. – адв. А.Г., моля, да го одобрите така както е внесено.

На  основание чл. 382 ал. 6 от НПК съдът вписа в съдебния протокол окончателното споразумение, постигнато между страните, както следва:

Обвиняемият Д.Р.В. - роден на *** г. в гр. Сливен, живущ ***, понастоящем задържан под стража в ОС „Изпълнение на наказанията” - Ямбол, сектор „Арести”, български гражданин, със средно специално образование, неженен, осъждан, не работи, ЕГН: **********

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че:       

Действайки при условията на продължавано престъпление в гр. Ямбол за времето от 01.10.2015 г. до 01.11.2015 г., включително, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение и е разпространявал високорискови наркотични вещества - метамфетамин, с общо нетно тегло 0,077 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин с концентрация 6% и метамфетамин смес с ефедрин /псевдоефедрин с общо нетно тегло 0,406 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин с концентрация 0,4% и в жилище в същия град, обитавано от А И, без надлежно разрешително, е произвел и държал високорискови наркотични вещества - метамфетамин 1,305 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин с концентрация 55% и метамфетамин смес с ефедрин/псевдоефедрин и парацетамол е общо нетно тегло 0,284 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин с концентрация 20%, с цел разпространение, като:

-    на 01.10.2015 г., в гр. Ямбол, на ул. „Търговска” № 85, в близост до входа на Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и е разпространил високорискови наркотични вещества: метамфетамин 0,072 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин с концентрация 6%, на стойност 1,80 лв. и метамфетамин 0,005 грама с неопределена концентрация на активния наркотично действащ компонент метамфетамин, на стойност 0,125 лв., продавайки ги на свид. К К за сумата от 30 лв.

-    на 13.10.2015 г., в гр.Ямбол, в дома си в местността „Манаф Чаир” № 37, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение и е разпространил високорисково наркотично вещество метамфетамин смес с ефедрин/псевдоефедрин с общо нетно тегло 0,406 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин с концентрация 0,4%, на стойност 10,15 лв., като го продал на свид. А Х от гр. Ямбол за сумата от 30 лв.

-    на 01.11.2015 г., в гр.Ямбол, в обитавано от А Г. И жилище, находящо се на ул. „Сокол” № 3, без надлежно разрешително, е произвел и държал високорискови наркотични вещества: метамфетамин 1,305 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин с концентрация 55%, на стойност 32,625 лв. и метамфетамин смес с ефедрин/псевдоефедрин и парацетамол с общо нетно тегло 0,284 грама със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин с концентрация 20%, на стойност 7,10 лв., с цел разпространение

-   престъпление по чл. 354а, ал. 1, предл. 1, предл. 4 и предл. 5, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

На основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ следните наказания:

-   „Лишаване от свобода” в размер на 1 (една) година и 9 (девет) месеца, което наказание да изтърпи при първоначален СТРОГ режим в затворническо общежитие от закрит тип или затвор;

-   „Глоба” в размер на 1500 лева.

На основание чл. 59, ал. 2, вр. ал. 1 от НК ЗАЧИТА времето, през което обв. В. е бил задържан, считано от 01.11.2015 г.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА по делото:

-    високорисково наркотично вещество метамфетамин смес с ефедрин/псевдоефедрин, с общо нетно тегло 0,406 гр., със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин с концентрация 0,4%;

-    високорисково наркотично вещество метамфетамин, с общо нетно тегло 1,305 гр., със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин с концентрация 55%;

-    високорисково наркотично вещество метамфетамин смес с ефедрин/псевдоефедрин и парацетамол, с общо нетно тегло 0,284 гр., със съдържание на активния наркотично действащ компонент метамфетамин с концентрация 20% -

всички на съхранение в ЦМУ - София, съгласно Протокол №39624 от 14.01.2016 г., на основание чл. 354а, ал. 6 от НК СЕ ОТНЕМАТ в полза на държавата.

ВЕЩЕСТВЕНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО - прекурсор -ефедрин/псевдоефедрин и парацетамол с общо нетно тегло 11,270 гр., на съхранение в ЦМУ - София, съгласно Протокол № 39624 от 14.01.2016 г., на основание чл. 53, ал. 2, б. „а” от НК, СЕ ОТНЕМА в полза на държавата.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: калъф за телефон; USB кабел; СИМ карта на МТел с № 8935/9019/9084/5078/964, поставена в пластмасова кутия; калъф за документи с дебитна карта и 1 бр. аулин; кожено калъфче „Нокиа”; ЛЕД прожектор за велосипед; дезодорант „Рефан”; запалка; чифт ръкавици; телефон Vodafon 225 с IMEI 351740023473222, с поставена в него СИМ карта на Теленор с № 89359/05010/05079/79863; телефон Нокиа С1-01 с IMEI 353283054949917, с поставена в него СИМ карта на Глобул с № 8935/9050/1003/0757/7719 - всички на съхранение в РУ на МВР -Ямбол, след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението, ДА СЕ ВЪРНАТ на техния собственик - обв. Д.В..

 

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА по делото: полиетиленово пликче с размери 5 см. х 4 см.; зелено хартиено листче с размери 3 см. х 1,5 см.; полиетиленово пликче 4 см. х 4 см.; бяла на цвят полиетиленова торба с прозрачна торба в нея с етикет „Сода каустик”, съдържаща 96,462 гр. натриев хидроокис; полиетиленово пликче тип „Джъмпер” с размери 4 см. х 4,5см.; полиетиленово пликче тип „Джъмпер” с размери 14 см. х 6 см.; парче полиетилен, поставено в бяла пластмасова кутийка, съдържащо бяло на цвят прахообразно вещество - парацетамол 7,566 гр.; 6 бр. топчета памук, две от тях оцветени в розово; парче от картон с полепнало върху него червеникаво вещество със следи от йод; 2 бр. парчета от картон със зацапване по тях, със следи от метамфетамин и ефедрин/псевдоефедрин; 1 бр. разкъсана полиетиленова торбичка тип „Джъмпер” със следи от метамфетамин; електронна везна Bоurоr; стъклена огнеупорна тава с надпис „Белотерм”; опаковки от „Хюмексгрип” - 6 бр.; картонче с полепнало върху него жълтеникаво вещество; хартия за свиване на цигари; зелена пластмасова кутия; полиетиленов плик тип „Джъмпер” с размери 4 см. х 3 см. с 2 бр. празни джъмпери; синьо на цвят стъкло; острие от сгъваем нож; бръснарско ножче; празен джъмпер сгънат; ел. везна - всички на съхранение в РУ на МВР - Ямбол, като вещи без стойност, след влизане на определението за одобряване на споразумението в сила, ДА СЕ УНИЩОЖАТ.

 

РАЗНОСКИТЕ по делото в размер на 570,91 лв. за изготвени физикохимически и дактилоскопна експертизи се възлагат на обвиняемия Д.Р.В., който следва да ги заплати в полза на РБ по сметка на ОД на МВР - Ямбол.

Имуществени вреди от престъплението не са причинени.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР:

          /Г. Г./

 

 

ОБВИНЯЕМ:                                             ЗАЩИТНИК:

 /Д.Р.В./                         /Адв. А.Г./

 

 

 

 СЪДЪТ намира, че така постигнатото споразумение между обв. Д.В. и защитника му – адв. А.Г. и прокурорът Г., в качествто му на прокурор в ЯОП следва да бъде одобрено. Същото не противоречи на закона и морала, поради което на основание чл. 382 ал. 7  от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: №11

 

ОДОБРЯВА  постигнатото споразумение между обв. Д.Р.В.  от гр. Сливен, защитникът му – адв. А.Г. *** и прокурор Г Г. от Окръжна прокуратура- гр. Ямбол.

ОСЪЖДА Д.Р.В. от гр. Сливен с ЕГН ********** да заплати направените по делото разноски  в размер на 570,91 лв. в полза на Републиканския бюджет, по сметката на ОД на МВР –Ямбол.

ПОТВЪРЖДАВА взетата по отношение на обв. Д.В., със снета по делото самоличност, мярка за неотклонение „задържане под стража”.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №40/2016 г. по описа на ЯОС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                         СЕКРЕТАР:

 

 

Прокурорът- Предвид обстоятелството, че деянието, предмет на сключеното и одобрено споразумение със защитата на обв. В. е извършен в изпитателния срок на условна присъда по НОХД №106/2014 г. по описа на ЯОС, то ще моля да откриете производство по реда на чл. 306 ал. 1 т. 3 от НПК относно обстоятелството налице ли са условията на чл. 68 ал. 1 касаеща условното осъждане.

 

СЪДЪТ намира, че са налице условията визирани в разпоредбата на чл. 383 ал. 2 от НПК предвид обстоятелството, че процесното престъпление е осъществено в условията на изпитателен срок по постановената осъдителна присъда по НОХД №106/2014 г. по описа на ЯОС, влязла в сила на 04.06.2015 г., поради което и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТКРИВА процедура по реда на чл. 306 ал. 1 т. 3 от НПК.

Прокурорът – Намирам, че са налице законовите условия за приложението на разпоредбата на чл. 68 ал. 1 от НК по отношение на условното осъждане в размер на 2 години „лишаване от свобода” по влязлата в сила присъда по НОХД №106/2014 г. по описа на ЯОС, тъй като деянието, предмет на сключеното и одобрено споразумение е за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. Същото е умишлено престъпление от общ характер и за същото е определено наказание „лишаване от свобода”. Въпросното деяние е извършено в 3-годишния изпитателен срок на предходното осъждане. Предлагам да приведете в изпълнение условното наказание от 2 години „лишаване от свобода” по НОХД №106/2014 г. което обв. В. да изтърпи при първоначален „строг” режим в затворническо общежитие от закрит тип или затвор.

 

Адв. Г. - Няма как да пропуснем приложението на чл. 306 ал. 1 т. 3 от НПК. Следва одобряване становището на държавното обвинение. Настояваме по чл. 59 ал. 2, вр. с ал. 1 от НК съдебния състав да зачете престоя му в предварителния арест, което също е постигнато със споразумението. Вещите така, както сме се споразумели с държавното обвинение да бъдат върнати на обвиняемия.

 

Лична защита на Д.В. - Ясни са ми последиците от това, че деянието е извършено в условията на изпитателния срок по моето предишно предходно осъждане и че трябва да ми бъда приведена в сила и другата присъда.

 

Видно от събраните по делото доказателства  и след служебна справка съдът констатира, че са налице условията на чл. 68 ал. 1 от НК за привеждане в изпълнение  на Присъда №64/06.10.2014 г., постановена от ЯОС по НОХД №106/2014 г., влязла в законна сила на 04.06.2015 г.  Видно от приложената по делото справка за съдимост рег. №2444/06.11.2015 г. на Районен съд- гр. Сливен  с цитираната присъда  за осъществено престъпно деяние по чл. 354а, ал. 1, предл. 4 и предл. 5 от НК на Д.Р.В. е определено наказание от 2 години „лишаване от свобода”, което на основание чл. 66 ал. 1 от НК е отложено за изпитателен срок от  3 години. Безспорно, процесното престъпление , предмет на разглеждане в настоящото производство по чл. 381 и следващите от НПК, осъществено за времето от 01.10.2015 г. до 01.11.2015 г. е извършено от обв. Д.В. в рамките на 3- годишният изпитателен срок по Присъда №64/06.10.2014 г. на ЯОС.  Ето защо  тази присъда следва да бъде приведена в изпълнение.

Водим от гореизложеното и на основание чл. 383, ал. 2 от НПК, във вр. с чл. 306, ал. 1, т. 3 от НПК, във вр. с чл. 68, ал. 1 от НК съдът

 

 

ОПРЕДЕЛИ: №12

 

ПРИВЕЖДА в изпълнение Присъда №64/06.10.2014 г., постановена по НОХД №106/2014 г. по описа на ЯОС, влязла в сила на 04.06.2015 г., с която на Д.Р.В. от гр. Сливен, с ЕГН ********** е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода”.

На основание чл. 60, ал. 1 и чл. 61, т. 2 ЗИНЗМ ОПРЕДЕЛЯ първоначален СТРОГ режим за изтърпяване на наказанието в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Бургас.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 15.00 ч.

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                       СЕКРЕТАР: