РЕШЕНИЕ  № 10

гр. Ямбол, 19 . 02 . 2016 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд,  Фирмено отделение в закрито заседание на .. деветнадесети февруари   през две хиляди и шестнадесета година, като разгледа докладваното ф.д. № 2 по описа за 2016 г. от

                                                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Ж. БОЗУКОВА

 за да се произнесе взе предвид следното:

В ЯОС е постъпило заявление от членовете на УС на учреденото Сдружение с нестопанска цел, определено като организация за извършване на обществено полезна дейност, с наименование "Социални иновации 2020”, седалище гр. Ямбол,  с което се иска вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението са приложени следните документи: протокол от Учредителното събрание проведено на 10.01.2016 г.; Устав на сдружението; списък на учредителите; уведомително писмо за уникалност на наименованието от "ИО"-АД; нотариално заверен образец от подписа на Председателя на УС; свидетелства за съдимост на членовете на УС; декларации за липса на родствени връзки между членовете на УС; вносна бележка за платена ДТ.

Искането е основателно, поради което и на основание чл. 18, ал. 1 ЗЮЛНЦ, чл. 595 и сл. ГПК, ЯОС

РЕШИ:

            ВПИСВА в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС, Сдружение с нестопанска цел за извършване на обществено полезна дейност с наименование "СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ 2020". Наименованието на Сдружението допълнително може да бъде изписвано на английски език по следния начин: Association "Social innovations 2020".

            Седалище и адрес на управление: гр. Ямбол, ул. „Преслав" № 242

Сдружението се създава за неопределен срок .

Сдружението се определя като организация за осъществяване на  ОБЩЕСТВЕНОПОЛЕЗНА ДЕЙНОСТ.

ЦЕЛИ

            Да подкрепя на местно, регионално и национално ниво   социални иновации, насочени към граждански просперитет и развитие, като: осъществява партньорство с местната, регионалната и централна администрация, органи и социално икономически партньори; създава условия за ефективна работа в мрежа на своите членове с обмяна на информация и добри практики в социалните политики; събира, поддържа и разпространява информация за съществуващи национални, европейски и други международни програми и източници за финансиране на икономически и социални иновации в подкрепа на местното развитие, включително и такива с участието на млади хора и жени;      стимулира въвеждането на нови методи и ресурси за развитие местния социален капитал и знания; насърчава социалната ангажираност и отговорност, както и социалното включване и сближаване в контекста на равнопоставеността в различните й форми и аспекти.

            Да опазва, развива, мобилизира и мултиплицира ресурсния потенциал на местните общности като: подпомага развитието на гражданско общество с активното участие на младежи, жени, групи в неравностойно положение; съдейства за опазването на околната среда, природното и културно историческото наследство и засилването на местната идентичност; разработва, реализира и координира проекти за развитие на местните общности, междуобщинското, регионалното, трансграничното и транснационалното сътрудничество; подпомага органите на местната власт и местното самоуправление при идентифициране на актуалните проблеми на общността и допринася за тяхното решаване; стимулира стопанската инициатива, с акцент на младежкото и женско предприемачество и подпомага създаването на нови стопански субекти, вкл. и социални  предприятия; изгражда лидерски капацитет по места като основа за повишаване на социалния капитал; развива интересите и потребностите на младите хора в сферата на
образованието, културата и спорта; насърчава развитието и прилагането на социални иновации.

       СРЕДСТВА за постигане на целите: Разработване и реализиране на програми и проекти, насочени към оптималното използване на международни, национални, регионални и местни ресурси в подкрепа на развитието на гражданското общество; Проучване, анализиране и прогнозиране на процесите на развитие; Създаване, разпространение и мултиплициране на ефективни модели в областта на социалната дейност; Разработване, координиране и осъществяване на проекти и програми за регионално икономическо и социално развитие, финансирани по европейски и международни програми; Разработване и осъществяване на трансгранични и транснационални проекти; Организиране на семинари, кръгли маси, дискусии, консултации и обучения за повишаване на информираността на местните общности, предприемачи, институции и организации; Мотивиране и активно включване в социалния живот на хора или групи от хора, маргинализирани вследствие на различия от икономически, социален, културен или здравословен характер; Участия в сдружения с други подобни организации за реализиране на планираните дейности; Участие в регионални, национални и международни форуми за обмен и сътрудничество в областта на социалните политики.

            В съответствие с поставените цели предметът на основната дейност на Сдружение с нестопанска цел "Социални иновации 2020" е създаване, прилагане и мултиплициране на ефективни модели на взаимодействие между публичния стопанския и нестопанския сектор в социално-икономическата сфера и увеличаване на социалния капитал на общността.

            Сдружението може да извършва допълнителна стопанска дейност, свързана с основния нестопански предмет на дейност по смисъла на чл.З ал.З от ЗЮЛНЦ.            Предметът на стопанска допълнителната стопанска дейност може да бъде извършването на експертни, консултантски, образователни, информационни и социални дейности и услуги, в т.ч. разработване на планове, проекти и програми, извършване на проучвания и анализи, посредничество за коопериране в регионален, национален и международен мащаб, консултации и услуги в областта на европейските фондове и програми, национални и международни източници за финансиране, организиране и провеждане на изложения, пленери, обучения и семинари; технически услуги и издателска дейност – обучителни материали, доклади, рекламно-информационни материали, свързани с популяризиране дейността на сдружението;

            Приходите от стопанска дейност се използват за постигане на целите на Сдружението

            Членството в Сдружението е доброволно. Членове могат да бъде физически и юридически лица, които споделят целите и задачите, залегнали в Устава и плащат редовно членския си внос. Членове на Сдружението се приемат от Управителния съвет (УС).

            Членството се прекратява: с едностранно волеизявление до Сдружението; с изключване; с прекратяването на юридическото лице - член на Сдружението; с отпадане.

            При прекратяване на членството, имуществените отношения между бившия член или правоприемниците му и Сдружението се уреждат след приемане на годишния финансов отчет от общото събрание.

            Органите за управление на Сдружението :

Върховен орган на Сдружението е Общото събрание (ОС);

Управителен орган на Сдружението е Управителният съвет (УС);

Председател на Управителния съвет

Контролен съвет

     Общото събрание е върховен колективен орган на управление на Сдружението и има право да взема решение по всички въпроси от дейността на Сдружението. Общото събрание се състои от всички редовни членове на Сдружението.

            Общото събрание има изключителни права и компетентност да: Изменя и допълва Устава; Взема решение за преобразуване и прекратяване на Сдружението; Избира и освобождава членовете на Управителния съвет и Председателя на УС; Приема ежегодния отчет за дейността на Управителния съвет; Назначава и освобождава регистрирани одитори за независим финансов одит Сдружението; Приема годишен финансов отчет заверен от независим финансов одит; Приема годишен доклад за дейността на Сдружението съгласно изискванията на чл.40 ал.2 от ЗЮЛНЦ за предходната година и в предвидените от закона срокове представя същия пред Централния регистър на ЮЛНЦ за обществено полезна дейност към Министерство на правосъдието; Взема решения относно дължимостта и размера на членския внос или на имуществени вноски, както и реда на тяхното събиране; Приема бюджета на Сдружението; Отменя решения на другите органи на Сдружението, които противоречат на закона, устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на сдружението; Освобождава от отговорност членовете на Управителния съвет; Взема и други решения предвидени в Устава.

            Редовно Общо събрание се провежда най-малко веднъж годишно. Извънредно ОС може да бъде свикано по всяко време от УС.

            Общото събрание се свиква от Управителния съвет. То може да се свиква по искане на една трета от членовете на Сдружението. Ако в двуседмичен срок от искането за свикване на ОС Управителният съвет не отправи писмена покана за свикване на Общо събрание, то се свиква от съда по седалището на Сдружението по писмено искане на заинтересованите членове или натоварено от тях лице.

            Свикването на ОС се извършва чрез покана, поставена на мястото за обявления в сградата, в която се намира управлението на Сдружението не по-късно от 14 дни преди насрочената дата. Писмената покана се изпраща до всеки член на Общото събрание чрез писмо - по поща или куриер или по електронна поща, като получаването й се удостоверява с подпис на получателя. Поканата съдържа дневен ред на въпросите, предложени за обсъждане, предложенията за решения, датата, часа и мястото за провеждане на ОС и по чия инициатива то се свиква.

Сдружението се управлява и представлява от колективен орган на управление -Управителен съвет, който определя обема на представителната власт на отделни негови членове. Членовете на Управителния съвет се избират от ОС за срок от 5 /пет/ години. Управителният съвет се състои от 7 души и се избира от Общото събрание измежду членовете на Сдружението;

            Управителният съвет има следните правомощия: Определя обема на представителната власт на отделни негови членове; Ръководи дейността на Сдружението, когато не заседава Общото събрание, като осигурява изпълнението на решенията му; Осигурява стопанисването и опазването на имуществото на Сдружението и се разпорежда с него при спазване изискванията на устава и закона; Подготвя и внася в ОС проект за бюджет; Подготвя и внася в ОС отчет за дейността на Сдружението; Подготвя и внася в ОС годишен финансов отчет, заверен от независим финансов одитор съгласно изискванията на Закона за счетоводството; Изготвя и представя в определения от ЗЮЛНЦ срок Годишен доклад в Централния регистър на ЗЮЛНЦ, съдържащ информацията по чл. 46 ал.2 от ЗЮЛНЦ; Определя реда и организира извършването на дейността на Сдружението, включително и тази в обща полза, и носи отговорност за това; Взема решение за приемане и изключване на членове; Взема решение за участие в други организации; Взема решение за откриване и закриване на клонове; Приема планове, програми и проекти за дейността на Сдружението и управленските екипи за тяхната реализация; Приема организационната структура и щата на Сдружението; Определя реда и организира извършването и контрола на дейността на Сдружението, включително и регламентираната в устава стопанска дейност и носи отговорност за това; Осигурява изпълнението на решенията на ОС; Обсъжда и решава всички други въпроси, освен тези, които са от компетентността на ОС.

            Председателят на Управителния съвет представлява Сдружението при осъществяване на дейността и като ангажира отговорността на Сдружението с подписа си, в съответствие с представителните пълномощия, предоставени от УС.

            Председателят на УС се избира от Общото събрание с мандат, равен на мандата на Управителния съвет;

            Председателят  на  УС: Представлява  Сдружението  пред  трети лица; Сключва договори в страната и чужбина от името на Сдружението във връзка с изпълнението на задачите на Сдружението; Осъществява координация между органите на Сдружението; Председателства  заседанията  на  ОС  и  УС; Изпълнява задълженията, предвидени в Устава.

     Контролният съвет /КС/ е орган на Общото събрание на Сдружението за срок от 5 /пет/ години. Състои се от 3 /трима/ членове на сдружението, които се избират от ОС. Общото събрание избира и Председателя на КС.

            Контролния съвет осъществява цялостната контролно-ревизионна и сигнална дейност, съгласно решенията на ОС и Управителния съвет и тези, произтичащи от нормативни актове и вътрешните правила за работа на Сдружението. При установяване на финансови, договорни или уставни нарушения, КС сигнализира Управителния съвет и предлага свикване на ОС. КС осъществява дейността си на основание на правилник, приет от Общото събрание. КС се отчита пред ОС веднъж в годината.

            Имуществото на Сдружението се състои от правото на собственост и други вещни права върху движимо и недвижимо имущество, вземания и други права, регламентирани от закона; Сдружението набира средства за осъществяване на дейността си като кандидатства по програми за финансиране от национални и международни донори.

            Всички членове на Сдружението, са длъжни да правят имуществени годишни вноски под формата на членски внос. Членският внос е в размер, определян ежегодно с решение на ОС. Срокът за внасяне на членския внос е до 30 юни на текущата година, за която се отнася

Сдружението се прекратява:

- по решение на Общото събрание;

- при обявяването му в несъстоятлност;

-с решение на Окръжния съд по седалището на Сдружението, в определените от ЗЮЛНЦ случаи.

При прекратяване на сдружението се извършва ликвидация. Тя се извършва от Управителния съвет. Той предприема предвидените от закона действия по ликвидация на сдружението, осребряване на неговото имущество и удовлетворява на кредиторите на  сдружението. Останалото след удовлетворяване на кредиторите имущество, се предоставя по решение на съда на юридическо лице с нестопанска цел, определено за извършване на общественополезна дейност със същата или близка нестопанска цел, чието седалище е на територията на Община Ямбол.

Ако имуществото не бъде предоставено по този ред, то се предава на община Ямбол. Общината е длъжна да предоставя имуществото за извършване на възможно най-близка до целите на прекратеното сдружение общественополезна дейност.

            ВПИСВА УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ на „Социални иновации 2020  в състав:

И.Т.И. - ЕГН **********- Председател;

Х.И.Д. - ЕГН **********;

А.К.С. - ЕГН **********;  

Д.А.И. - ЕГН **********;

С.А.А. - ЕГН **********.

Д.Д.Т. - ЕГН **********

В.Г.С. - ЕГН **********

Контролен съвет в състав: М Й М - ЕГН **********- Председател; И В М- ЕГН **********; Т Б Г - ЕГН **********.

СДРУЖЕНИЕ „Социални иновации 2020”, гр. Ямбол се представлява от Председателя на УС- И.Т.И., ЕГН **********.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: