О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

Гр.ЯМБОЛ  22.02.2016 г.

 

Ямболският окръжен съд,Гражданска колегия,в закрито съдебно заседание на 22.02.2016 г/две хиляди и шестнадесета година/ в състав:

                                

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Кючуков

                                                   ЧЛЕНОВЕ: 1Ж.Бозукова

                                                                               2.Н.Иванов

 

При  секретаря  Л.Р. и в присъствие на  прокурора..........................................като разгледа докладваното от  Ж.Бозукова....................................................................възз.ч. гр. д №80 по описа за 201

За да се произнесе , съдът взе в пред вид следното:

Производството е по реда на  чл.274 ал 1 т.2 ГПК, във вр. с чл 577 ГПК. Същото е образувано по Частна жалба от „Росагрофонд”ООД, със седалище гр.Сливен,представлявано от Управителя С.И.С. против Определение №1 от 29.01.16г на Съдията по вписванията при ЯРС, постановено по заявление вх №545/29.01.16г, с което е постановен отказ на искането за вписване на едностранното прекратяване на Договор за наем на земеделска земя №55/06.02.12г, вписан в СлВ-гр.Ямбол, с вх .рег.№1008 от 17.02.12г, том 2, стр.27.

В ЧЖ се твърди, че атакуваното определение е неправилно и незаконосъобразно,поради което се иска неговата отмяна, като на Съдията по вписванията бъдат дадени указания от наст. инстанция, да се извърши исканото вписване.

В тази връзка се навеждат аргументи, че страната е поискала вписване в регистрите,  на самото прекратяване на  договора за наем, като правна последица от надлежно упражненото потестативно право  на изправната страна, да развали договора с едностранно волеизявление по реда на чл 87 ЗЗД. В ЧЖ се сочи, че изявлението  за разваляне на договора за наем на зем. земя с едностранно предизвестие- при неизпълнение на една от страните е правопрекратяващ факт и с това е изпълнено изискването  на чл 2 от ПВ,вр с чл 27 ал 2 ЗАЗ и чл 87 ал 2 ЗЗД. Според страната, Съдията по вписване може да осъществява контрол върху подлежащия на вписване акт само от формална страна и в рамките  установени от Правилника за вписванията, като правомощията му не се простират  до проверка и изследване  на материално- правните отношения между страните по договора, чието вписване на прекратяването се иска и Съдията по вписването, следва да прецени единствено,налице ли е вписан договор за наем и дали  действието му е прекратено по съответния ред.И т к в случая е налице вписан договор за наем на земеделска земя,както и достигнало до наемателя изявление,чрез нот. покана за прекратяване на наемния договор, поради неизпълнение на договорно задължение  на една от страните по договора, то са налице материално-правните предпоставки за вписване на посоченото обстоятелство.

По фактите:

Със заявление от 29.01.16г на „Росагрофонд”ООД- гр.Сливен е поискано от Съдията по вписванията при ЯРС, да бъде вписано  прекратяването на Договор за наем на земеделска земя №55 от 06.02.12г, вписан в СлВ-гр.Ямбол, с вх .рег.№1008 от 17.02.12г, том 2, стр.27. В заявлението изрично е посочено, че във вр. с неизпълнение на задължението на наемателя за заплащане на наемна вноска за стопанската 2014-15г и на осн чл 87 ал 1 ЗЗД, на същия е изпратена нот.покана със посочен срок за изпълнение на задължението до 29.12.15г и с предупреждение,че в противен случай, наемодателят ще счита наемния договор за развален,като  нот. покана е връчена на адресата  на 07.01.16г.

От цитирания Договор за наем на земеделдска земя №55/06.02.12г,приложен към заявлението е видно, че между страните:„Росагрофонд”ООД-гр.Сливен-наемодател от една страна и от друга-наемател- „Боровец-К” ЕООД- гр Ямбол е  сключен договор за наем, с нот. заверка на подписите на представляващите търговските дружества, като договора е с предмет-предоставяне за временно възмездно ползване на визираните в договора зем. земи, за срок от 5 години, за периода от 01.10.12г до 30.09.17г, при договорена наемна цена. В чл 9 от договора за наем изрично е прието, че договорът се прекратява: с изтичане на срока, за който е сключен, както и по взаимно съгласие на страните.

От приложената към заявлението нот. покана се установява, че от наемодателя „Росагрофонд”ООД е отправена покана до наемателя „Боровец-К”ЕООД, за доброволно изпълнение на задължението-за заплащане на сумата 13 846.13лв, като е даден срок на длъжника- до 29.12.15г да издължи главницата, както и зак. лихва за забава, за периода от 31.08.15г до 29.12.15г, в размер на 466.31лв.,т к  в противен сл. и на осн чл 87 ал 1 ЗЗД, договорът за наем ще се счита развален, а правата на кредитора ще бъдат предявени по съдебен ред.Видно от разписка  от 17.01.16г, нот покана е връчена на адресата на посочената дата срещу подпис.

За да откаже исканото вписване по заявлението,Съдията по вписванията е приел, че в случая между страните е налице правен спор,поради неизпълнение на договорно задължение от наемателя за изплащане на дължимите наемни вноски, а охранителното производство е едностранно и безспорно и има за предмет едностранни и безспорни вписвания, които не засягат чужда правна сфера и подлежат на вписване съгл. чл 569 ал 5 ГПК.Според Съдията по вписванията, вписването на едностранно заявление за прекратяване на договор за наем на зем. земи, не намира правно основание в чл.4  от ПВ, който урежда вписване на договорите, но не и тяхното заличаване и в случая исканото вписване не попада в кръга на актовете,подлежащи на вписване, съгл чл 3 и 4  ПВ и чл 112 ЗС,  като искането  не е и в изискуемата от ПВ форма / с нот.заверка на подписите на страните/, поради което и на осн чл 32а ПВ и чл 577 ГПК, същото следва да се откаже.

Предвид изложеното,ЯОС прави следните правни изводи:

ЧЖ е допустима като подадена в срок и от правно легитимирана страна. По същество, същата е неоснователна, с оглед изложените по-долу съждения:

Проверката, която Съдията по вписванията извършва, съгл чл 32а ал 1 от ПВ се свежда до преценка- дали актът, който се иска да бъде вписан отговаря на изискванията на закона, дали същият е подлежащ на вписване по см. на чл 4 от Правилника за вписванията, дали е съставен съобразно изискванията за форма и има ли предвиденото в ПВ съдържание. В тази насока е и приетото в т.6 от ТР №7/25.04.13г по т.д.№7/12г на ВКС-ОСГТК.

 В конкретният случай, Съдията по вписванията правилно е приел, че за да се впише прекратяването на договора за наем, следва да се извърши материално-правна проверка за валидното прекратяване на наемните отношения между страните, което е извън правомощията му и че на вписване подлежат само актовете посочени в чл 4 от ПВ, където е уредено вписване на договорите, но не и тяхното заличаване.

 Съгл. чл 2 от ПВ, вписване, заличаване и отбелязване  се допуска на изрично посочените в  Закона случаи, а след като в чл 112 ЗС, прекратяване на наемния договор не е визирано и разп. на чл 4 б”е” ПВ предвижда вписване на   договор за наем на земеделска земя за срок по-дълъг от една година, но не и вписване на прекратяването на такъв договор, то безспорно се налага извода, че в закона и ПВ не е предвидено, вписване прекратяването на наемен договор за зем. земя, поради което в случая не са налице условията за извършване на исканото вписване. В тази насока е и съд.практика-Опр.№210/20.03.13г по ч гр д №3108/13г ІІг о ВКС.

Договорът за наем, не следва да се третира и като договор за аренда,прекратяването на който подлежи на вписване, т к е извън компетентността на Съдията по вписване  да извършва преценка, относно материално-правните предпоставки на представения за вписване акт и да тълкува договорните клаузи,а такава проверка не може да бъде извършена и от съда, в  производството по чл 577 ГПК.

Предвид изложеното наст. инстанция приема, че в случая не са налице предпоставките за извършване на исканото вписване, касаещо прекратяване на договор за наем и отказа на Съдията по вписванията, да извърши вписването е правилен и законосъобразен,респ. атакуваното определение следва да бъде потвърдено.

Водим от горното,ЯОС

 

                            О   П   Р   Е   Д   Е  Л   И   :

Потвърждава Определение №1 от 29.01.16г на Съдията по вписванията при ЯРС, постановено по заявление, вх №545/29.01.16г, с което е постановен отказ на искането за вписване на едностранно прекратяване на Договор за наем на земеделска земя №55/06.02.12г,вписан в СлВ-гр.Ямбол, с вх рег.№1008 от 17.02.12г, том 2, стр.27.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВКС на РБ, в едноседмичен срок от връчването му на частния жалбоподател.

 

Председател:                                   Членове:1.              2.