О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Гр. Ямбол 04.02.2016 г.

 

В закрито съдебно заседание на 04.02.2016 г. Ямболския окръжен съд, в състав:

Председател: Д. Кючуков

Членове: Ж. Бозукова

Н. Иванов

 

като разгледа, докладваното от председателя в.ч.гр.д № 49/2016 г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Подадена е частна жалба от „ ЖАРДЕН" ООД /в ликвидация/,със седалище с.Зимница, обл. Ямболска срещу разпореждането за незабавно изпълнение , инкорпорирано в заповед № 1012 от 06.07. 2015 г. за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл.417 ГПК, издадена по ч.гр.д. № 2615/2014 г. на Ямболския районен съд съд . Иска се отмяна на разпореждането за незабавно изпълнение и обезсилване на издадения изпълнителен лист. Основното съображение, изложено в жалбата в подкрепа на искането за отмяна на разпореждането за незабавно изпълнение, е ,че заявителят „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА"АД /в несъстоятелност/ гр.София, към момента на издаване на заповедта за изпълнение не е кредитор на „ ЖАРДЕН" ООД /в ликвидация/.

Ответната страна по частната жалба „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА"АД /в несъстоятелност/ гр.София, в срока по чл.276 ГПК е депозирала писмен отговор, в който,като счита подадената жалба за неоснователна, моли същата да бъде оставена без уважение,а обжалваното разпореждане на съда- потвърдено.

Частната жалба е с правно основание чл.419 ал.1 ГПК, подадена е в законовия срок и от легитимирано лице, поради което е допустима, а разгледана по същество е неоснователна, поради следните съображения:

Първоинстанционният съд е бил сезиран със заявление на „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА"АД /в несъстоятелност/ гр.София по чл.417 ГПК, с искане да се издаде заповед за изпълнение на парично задължение по извлечение от счетоводните книги на банката, съставено въз основа на Договор за банков кредит , срещу длъжника „ ЖАРДЕН" ООД /в ликвидация/ за сумата 1 735 468 лв.

Съгласно разпоредбата на чл.418, ал.2 ГПК, съдът извършва проверка единствено относно това - дали документът по чл.417 ГПК е редовен от външна страна и дали удостоверява подлежащо на изпълнение вземане срещу длъжника.

В настоящия случай, искането за издаване на заповед за незабавно изпълнение се основава на извлечение от счетоводните книги на банката. Такова е представено със заявлението и предвид обстоятелството, че то съдържа информация относно длъжника; размера на задължението му към банката, в т.ч.: главница, лихви и неустойки, както и периода, за който се претендират; основанието от което произтича същото; крайния падеж; датата на последното извършено плащане, подписано е от оправомощени лица, извлечението е редовен от външна страна документ. След като


представеният документ е редовен от външна страна и удостовереното вземане не противоречи на императивна правна норма или на добрите нрави, заявлението за издаване на заповед за незабавно изпълнение за посочените в документа суми правилно е било уважено от районния съд.

Съгласно разпоредбата на чл.419 ал.2 ГПК, частната жалба срещу разпореждането за незабавно изпълнение може да се основава само на съображения, извлечени от акта по чл.417 ГПК, послужил, като основание за издаването на заповедта - извлечението от сметка. Такива в частната жалба не са заявени. Твърденията, наведени в жалбата на „ЖАРДЕН" ООД са по основателността на претенцията на „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКААД /в несъстоятелност/ гр.София, поради което не могат да бъдат предмет на разглеждане в настоящото производство. Същите биха могли да бъдат направени в евентуалното исково производство по чл.422 ГПК.

С оглед на изложеното, обжалваният акт е правилен и следва да бъде потвърден, а частната жалба следва да бъде оставена без уважение. По изложените съображения съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА Заповед № 1012 от 06.07. 2015 г. за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл.417 ГПК, постановена по ч.гр.д. № 2615/2014 г. по описа на ЯРС, в частта й, с която е постановено незабавно изпълнение и издаване на изпълнителен лист.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.


 


Text Box: ПРЕДСЕДАТЕЛ: