О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

                                 02.02.2016 год.               гр.Ямбол

 

                                  В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ямболският окръжен съд           ­ІІІ  граждански състав

На  02 февруари                                            2016 година

В закрито заседание в следния състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЛИНА ЧАПКЪНОВА

                                           ЧЛЕНОВЕ:1.РОСИЦА СТОЕВА

                                                            2.КАЛИНА ПЕЙЧЕВА

  

Секретар П.У.

Прокурор ………………………

Като разгледа докладваното от съдия Л.ЧАПКЪНОВА

В.ч.гр.д. № 48 по описа   на 2016 година

за да се произнесе взе в предвид следното:

Производството е по реда на чл.274 и сл./ГПК.

Образувано е по въззивна частна жалба на Б.Я.М., ЕГН-********** *** против определение постановено в отрито съдебно заседание на 23.12.2015 год. по гр.д. №3177/2013 год.С посоченото определение съдът не приема на осн. чл.214/ГПК направеното с отделни молби по делото изменение на исковете от страна на ищеца.Със същия съдебен акт съда е постановил молбите, депозирани от ищеца и приложени на лист 91 и 92 от делото, да се копират и преписите от тях да се приложат по настоящето дело, а оригиналите да се докладват на Председателя на ЯРС за определяне на съдии-докладчици по тях.

В това открито с.з. жалбоподателя/ищец/Б.М. е участвал лично.

В молба-уточнение към частната си жалба М. изразява недоволство от така постановения съдебен акт, като твърди, че в случая е налице отказ от правосъдие.Счита, че е имал законово основание по чл.214/ГПК да направи изменение на иска си и същото да бъде прието от съда.П. се на ТР №1/04.012011 год. на ОСГК на ВКС т.9, като сочи че в същото е казано:”Предвиденото в чл.116/ГПК и гл.117/ГПК/отм.-сега чл.214/ГПК/ изменение на иска по основание, петитум и страни се отнася само до производството пред първата инстанция, а не до въззивния съд.”Конкретизира, че обжалва протоколното определение от 23.12.2015 год. стр.4, ред последен.

Иска се въззивния съд да отмени това определение и върне делото на ЯРС за продължаване на съдопроизводствените действия-даване на ход на заявеното от него изменение на иска чрез добавяне на 2 кумулативно свързани с основания аксесорни иска, като производството започне от незаконосъобразното действие, послужило като основание за отмяна на обжалваното определение.

В срока по чл.276 ал.1/ГПК е депозиран отговор от ответната страна вх.№1458/28.01.2016 год. чрез пълномощник адв.Д.Д., в който се поддържа становище за недопустимост на жалбата по подробно изложените съображения.Сочи се, че с определение от 16.10.2015 год. ЯРС е върнал исковата молба на ищеца, в частта в която се претендира постановяването на решение, с което ответника да бъде осъден да му заплати обещетение в общ размер на 7280 лв. за времето през което е останал без работа поради незаконното му уволнение и е прекратил производството по делото в тази част.Сочи се още, че това определение не е обжалвано от ищеца и е влязло в сила.Ответника счита, че е недопустимо в развилото се след това производство по делото, ищецът под формата на изменение на иска или чрез други процесуални способи да претендира разглеждането на този иск.

Иска се постановяване на определение, с което частната жалба да бъде оставена без разглеждане като недопустима или в случай, че се прецени като допустима, да бъде  отхвърлена като неоснователна.

Съдът след преценка на доказателствата и при съобразяване със закона прие следното:

Частната жалба е процесуално допустима, като подадена в преклузивния срок по чл.275 ал.1/ГПК, от легитимирана страна, при наличието на правен интерес от обжалване.При преценка по същество жалбата се намери за неоснователна.Съображенията са следните:

Производството пред първостепенния съд е образувано по искова молба на Б.Я.М. против ДИАНАМЕД 2001 ЕООД, ЕИК128522044 със седалище и адрес на управление, гр.Ямбол, ул.Панайот Хитов №30 с управител П.Д. като ищеца е записал, че исковата молба се предявява относно:”Обещетение за неправилно изчислена и неизплатена част от трудово възнаграждение и възстановяване на работа.”В самия петитум на исковата молба ищецът е поискал от съда:”1.Да ме възстанови на работа, след като клаузата за срок на изпитване бъде обявена за недействителна и на това основание заповедта на управителя от 13.02.1013 год. да бъде отменена като незаконосъобразна.2.Да ми изплати тр.възнаграждение, за времето в което съм останал без работа по негова вина, а именно 7.00 лв. на час, при 40 часова работна седмица за период от 6 месеца в размер на 7280 лв., ведно със законна лихва.3.Да ми изплати обещетение за неправилно начислени и изплатени на ЧСИ общо 119.99 лв., от които  104.00 лв. главница и 8.99 лв. законова лихва, както и законната лихва от датата на подаване на исковата молба до изплащане на обещетението.”

След отвод на първоначално определения съдия-докладчик А.А. делото с протокол за определяне на съдия докладчик от 31.08.2015 год. е разпределено на съдия Г.Р.

С разпореждане №3752/01.09.2015 год. исковата молба е оставена без движение и на ищеца са дадени следните указания за отстраняване на нередовности по същата като:”1.посочи  за кои месеци претендира обещетение за оставането си без работа, какво обещетение търси като главница и лихва поотделно за всеки един от тези месеци, както и периодите, за които търси лихва за забава върху обещетението за всеки един от съответните месеци поотделно.2.уточни лихвата от 8.99 лв., която търси върху сумата от 104 лв. за кой период се претендира и 3.конкретизира фактите и обстоятелствата, поради които счита, че сумата от 104 лв. му е удържана неправомерно, т.е. защо счита, че удръжките от тр.му възнаграждение са в нарушение на несеквестируемия минимум по чл.446 ал.1/ГПК.”

В разпореждането съдът изрично е указал правните последици от неизпълнението на указанията на съда.След многобройни търсения на ищеца от страна на съдебния връчител съда е приел, че същият е редовно уведомен на осн. чл.41 ал.2/ГПК на 09.10.2015 год.Съгласно приетата от първостепенния съд правна норма като основание за редовно уведомяване на ищеца, „страната, която отсъства повече от един месец от адреса, който е съобщила по делото или на който веднъж й е връчено съобщение, е длъжна да уведоми съда за новия си адрес”.Съгласно ал.2, при неизпълнение на задължението по ал.1 всички съобщения се прилагат към делото и се смятат за връчени.Тук е мястото да се конкретизира, че ищецът Б.М. е търсен многократно на посочения от него адрес в исковата молба, но не е открит на същия.Видно от материалите по делото, ищецът не е открит на посочения от него адрес и за времето, през което съдия докладчик по делото е бил съдия А.А./стр.15 и 17/.

Поради неотстраняване на нередовностите на исковата молба с определение №1842/16.10.2015 год. първостепенния съд на осн. чл.129 ал.4 вр. ал.3 е върнал исковата молба на М., в частта в която се претендира постановяване на решение, с което ответникът да бъде осъден да му заплати обещетение в общ размер на 7280 лв. за време, през което ищецът е останал без работа поради незаконното уволнение, заедно с лихва върху всяко едно от вземанията, от датата на възникването им, както и ответникът да бъде осъден да заплати на ищеца неправилно начислени и изплатени суми на ЧСИ, от които 112.99 лв. главница и 8.99 лв. лихва, както и законна лихва върху от датата на исковата молба до изплащане на вземането и прекратява производството по делото в тази част.

Съобщението на този съдебен акт е връчено отново при условията на чл.41 ал.2/ГПК, на 18.11.2015 год. след документирано многократно търсене на ищеца на посочения от него в исковата молба адрес.При това положение предвидения в закона едноседмичен срок за обжалването му е изтекъл на 25.11.2015 год. вкл.В този преклузивен срок по делото липсват данни ищеца Б.М. да е обжалват този съдебен акт, поради което определението в прекратителната му част е влязло в сила.Иначе казано-в производството са останали за разглеждане само исковете с пр. осн. чл.344 ал.1 т.1 и 2/КТ-за признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна и за възстановяване на ищеца на работа, така както е съобщен на страните доклада по делото с определение №2225/08.12.2015 год.

Преди датата на откритото съдебно заседание-на 22.12.2015 год. ищеца е депозирал два броя молби/на стр.91 и 92 от делото/.С едната от тях се иска ответника да бъде осъден да му изплати частта от заплатата в размер на 83 лв., а със другата е поискал съдът да осъди ответника да му изплати обещетение за оставането му без работа.Във връзка с така отправените искания съдът е постановил обжалваното определение по чл.214/ГПК.

Определението е правилно.Не са налице условията на чл.214/ГПК за да се допусне поисканото от жалбоподателя изменение на исковете му, тъй като закона допуска изменение по висящ иск.В конкретния случай, както се посочи по-горе в мотивите производството по предявените от М. искове за парични суми, претендирани като обещетение и лихви е прекратено с влязлото в сила определение на първостепенния съд от 16.10.2015 год./стр.76/, което означава, че пред съда липсва висящност на тези искове.Въззивния съд намира за нужно да посочи, че това прекратително определение не е обжалвано от ищеца, съобразно предоставеното му от закона право.Ето защо и правилно в доклада си съда с определение №2225/08.12.2015 год. изрично е посочил, че са предявени обективно съединени искове с пр. осн. чл.344 ал.1 т.1 и 2/КТ.

Правилна е преценката на първостепенния съд, че в конкретния случай не се касае до изменение на иска, а до предявяване на нови искове.Затова и с оглед  защита правата на ищеца със същото определение съдът е разпоредил молбите/стр.91 и 92/ да бъдат отделени в отделни производства и по тях да се определи съответен съдия-докладчик.

По изложените съображения съдът в настоящия състав прецени, че обжалваното определение е правилно и следва да бъде потвърдено.

 

При тази мотивация, ЯОС

 

                                        О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА протоколно определение от 23.12.2015 год. постановено по гр.д. №3177/2013 год. по описа на Ямболски районен съд, с което съдът не приема на осн. чл.214/ГПК направеното с отделни молби по делото изменение на исковете от страна на ищеца и със същия съдебен акт е постановил молбите, депозирани от ищеца и приложени на лист 91 и 92 от делото, да се копират и преписите от тях да се приложат по настоящето дело, а оригиналите да се докладват на Председателя на ЯРС за определяне на съдии-докладчици по тях.

 

Определението подлежи на касационно обжалване в едноседмичен срок от връчването му на страните пред Апелативен съд Бургас.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ:1.                      2.