О П Р Е  Д Е Л Е Н И Е

 

26                                      26.01.2016 год.                                    гр.Ямбол

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 Ямболският Окръжен съд                                             I-ви наказателен  състав

 На 26 януари 2016 година,

 В закрито заседание в следния състав:

                                                                                                                            

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ФАРФАРОВА

                                                         ЧЛЕНОВЕ: ИВАН И.

                                                                               ИВА КОДЖАБАШЕВА

 

 Секретар:

 Прокурор:

 Сложи на разглеждане докладваното  от съдия И.И.

 ВЧНД № 4 по описа за 2016 год.

 И   ЗА   ДА    СЕ  ПРОИЗНЕСЕ  ВЗЕ  ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

           Производството пред Ямболския окръжен съд е образувано по протест на ЕРП на основание чл.249 ал.3 от НПК срещу Разпореждане № 581/30.11.2015г. , постановено от съдията-докладчик при ЕРС по НОХД № 698/2015г. по описа на ЕРС с което е прекратено съдебното производство по НОХД № 698/2015г. и делото върнато на ЕРП за изпълнение на указанията , дадени в обстоятелствената част на Разпореждането.В разпореждането се сочи , че на ДП и при изготвянето на обвинителния акт са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила.

           В протеста се изразява несъгласие с отразеното в атакуваното Разпореждане  , като се сочи че в обвинителния акт не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила , водещо до ограничаване правота на защита на обвиняемите.В обстоятелствената част на обвинителния акт са изложени всички факти , които обуславят съставомерността на деянието и участието на обвиняемите  в осъществяването му.Цитират се пасажи от ТР № 2/2002г. на ОСНК на ВКС.

           Въззивният съд след като се запозна с доводите в атакуваното Разпореждане и доводите в протеста на ЕРП , счита , че последния е неоснователен по следните съображения:

           Въззивната инстанция напълно споделя доводите на районния съд , че на досъдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения изразяващи се в липса на произнасяне по отношение на обвиненията на Ш.Е. и А.А..В тази насока се споделят подробните правни съображения изложени в проверяваното разпореждане и е ненужно същите да се приповтарят.Правилно е прието , че в случая разпоредбата на чл.243 ал.8 НПК е неприложима , тъй като е налице различна местна подсъдност на престъпленията.

           Съдът напълно споделя изложените съображения за допуснати процесуални нарушения при изготвяне на обвинителния акт , тъй като диспозитивите на обвиненията са неясни и противоречиви , елементите на фактическия състав на престъплението по чл.280 ал.2 т.3 вр. с ал.1 вр. с чл.20 ал.4 от НК не са ясно и конкретно изложени.В диспозитивите на посочените по –горе постановления и в обвинителния акт е налице неяснота подсъдимите освен помежду си действали са в съучастие с преките извършители на деянието , както е налице неяснота и противоречие относно времето на извършване на деянието , като се твърди , че обвиняемите като помагачи да са извършили деянието в периода от 15.10.2013г. – 17.10.2013г. , а превеждане на чуждите граждани да е извършено на 15/16.10.2013г.В диспозитива на обвинителния акт задължително следва да се посочи кръга на лицата за които се твърди съучастие ¸а в конкретния случай описания кръг е неясен, неясна е и формата на съучастие.Диспозитива на обвинителния акт е непълен и неясен и поради това , че в същия не са уточнени лицата за които се твърди, че фактически са превели чуждите граждани през границата на страната.Същите е следвало да бъдат посочени поне като брой лица.

           В обвинителния акт между обстоятелствената му част и диспозитива на обвиненията има противоречие, както и непълнота в обстоятелствената му част относно обективните и субективни признаци на деянието.В обстоятелствената част на обвинителния акт се съдържат твърдения деянието да е извършено в съучастие , сочи се да е налице общност на умисъла между обвиняемите и „неизвестните извършители.Неясно е обаче в кръга на тези неизвестни извършители включва ли се и лицето с името А. , което няма качеството на пряк извършител на деянието , но са изложени твърдения с него да е извършен уговора във връзка с престъплението

           Предвид изложеното и на основание чл.345 ал.1 от НПК , ЯОС

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И:

 

           ПОТВЪРЖДАВА  Разпореждане № 581 /30.11.2015г. , постановено по НОХД № 698/2015г. по описа на Елховски районен съд.

                                                                                              

 

 

      

           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                                2.