РЕШЕНИЕ №1

 

гр.Ямбол 05.01.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Ямболският окръжен съд, фирмено отделение, в закрито заседание на пети януари две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Окръжен съдия: Д.Кючуков

като разгледа докладваното от съдия Д.Кючуков ф.д.№ 770 по описа за 1997 година, за да се произнесе,взе предвид следното:

Постъпило е заявление от Настоятелството при Народно читалище „Васил Левски 1934" с. Радовец, общ. Тополовград за вписване на промяна във вписаните обстоятелства по партидата на читалището , а именно: освобождаване на членовете на настоятелството, проверителната комисия и председателя на настоятелството и избор на нови членовете на настоятелството, проверителната комисия и председател на настоятелството

Ямболският окръжен съд, след като прецени приложените към заявлението доказателства установи следното:

Предмет на проверката в производството по вписване по реда на чл.602 ал.2 ГПК са допустимостта и основателността на направеното искане за вписване. Това включва от формална страна-проверка на наличието на изискванията на чл.596 и 601 ГПК, и от материална страна-проверка на валидно възникнало обстоятелство, подлежащо на вписване.

Искането за вписване на промяна в управителните органи на сдружението е допустимо-направено е от управомощено лице по, смисъла на чл.600 т.1 ГПК, и отговаря на изискванията по чл.601 т.1-3 ГПК

Разгледано по същество искането е частично основателно Видно от протокола на Общото събрание на читалището, проведено на 25.11.2015 г., изборът на читалищното настоятелство е в грубо нарушение на Устава на читалището - чл.17 от същия, според който състава на настоятелството се състои от 5 члена. При гласуване на т.5 от дневния ред на събранието „Избор на настоятелство" са избрани 7 члена,като състав на Училищното настоятелство. Изискването за 5 членен състав на настоятелството е установено с императивната разпоредба на чл.17 от Устава на Настоятелството. Наличието на различие между броя на членовете на Настоятелството .установени с Устава и броя на членовете на Настоятелството, избрани с решението на Общото събрание, прави последното незакносъобразно.

Или по отношение на искането за вписване на нов състав на училищното настоятелство следва да бъде постановен отказ.

Изборът на Председател на Настоятелството и членовете на Проверителната комисия съответства на Устава и ЗЮЛНЦ, поради което искането за вписване на тези обстоятелства в регистъра за ЮЛНЦ по партидата на Читалището,като съответстващи на Устава и закона,следва да бъде допуснато.

Водим от горните съображения и на осн. чл. 602 ал.2 ГПК окръжният съд

 

 

РЕШИ:

ВПИСВА в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при Ямболския окръжен съд по партидата на Читалище „Васил Левски 1934" с. Радовец, общ. Тополовград на промени във вписани обстоятелства по партидата на сдружението, а именнно :

Освобождаване на Ж И П ЕГН **********, като Председател на Читалищното настоятелство.

Избор ЖИ П ЕГН **********, като Председател на Читалищното настоятелство

Освобождаване на членовете на проверителната комисия към Читалищното настоятелство

Избор на проверителната комисия към Читалищното настоятелство в състав:Д Г Н ЕГН **********-председател, МЖ Ж ЕГН ********** и М Д Н ЕГН **********- членове.

ОТКАЗВА вписването по партидата на Читалище „Васил Левски 1934" Радовец, общ. Тополовград на промени във вписани обстоятелства, а именнно:

Избор на Читалищно настоятелство в състав: Ж И П ЕГН **********, А К Д ЕГН **********, М К К ЕГН**********, М Г. С ЕГН **********, М П М ЕГН **********, Н В П ЕГН ********** и В Г. С ЕГН **********

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас в едноседмичен срок от връчването му .

 

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: