РЕШЕНИЕ  3

гр. Ямбол, 15  .01. 2016 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Ямболският окръжен съд, Фирмено отделение в закрито заседание на                        петнадесети  януари  през две хиляди и шестнадесета година, като разгледа докладваното ф.д. № 18 по описа за 2015 г. от

                                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Д. КЮЧУКОВ

 за да се произнесе взе предвид следното:

В ЯОС е постъпило заявление от членовете на УС на учреденото Сдружение с нестопанска цел, определено като организация за извършване на обществено полезна дейност, с наименование "КЛУБ ПО СПОРТЕН РИБОЛОВ САРЛЪКА", с. Вълчи извор, общ. Болярово, обл. Ямболска, с което се иска вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел.

Към заявлението са приложени следните документи: Учредителен протокол от 26.11.2015г.; Устав на сдружението, подписан от учредителите; уведомително писмо за уникалност на наименованието от "ИО" АД; Договор за възлагане на управлението; свидетелство за съдимост и нотариално заверен образец от подписа на Управителя; адв. пълномощно; вносна бележка за платена ДТ.

Искането е основателно, поради което и на основание чл. 18, ал. 1 ЗЮЛНЦ, чл. 595 и сл. ГПК, ЯОС

РЕШИ:

ВПИСВА в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при ЯОС, Сдружение с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност с наименование "КЛУБ ПО СПОРТЕН РИБОЛОВ САРЛЪКА".

Седалище и адрес на управление: с. Вълчи извор, ул. „Ал. Стамболийски” № 2, общ. Болярово, обл. Ямболска.

Сдружението не е ограничено със срок или друго прекратително условие.

Сдружението "КЛУБ ПО СПОРТЕН РИБОЛОВ САРЛЪКА" осъществява дейност в обществена полза.

          ЦЕЛИ на сдружението: упражнява и развива риболовния спорт и спортно-състезателната дейност като ги организира и ръководи, възпитава членовете си и обществото в любов към спорта и родната природа; грижи се за развитието и охраната на рибната фауна; сигнализира пред държавните институции за необходимостта от решаването неотложни екологични проблеми на рибното стопанство и свързаните с него спортове; работи за възстановяване, развитие и утвърждаване на националните традиции в риболовното дело и спорт и свързаното с тях опазване и поддържане на екологичното равновесие, с цел създаване на благоприятни условия за спортен риболов.

Средствата за постигане на целите на сдружението се изразяват в следните дейности:

Създаване на условия за упражняването на риболовния спорт, чрез организиране на състезания по спортен риболов, както и участие в такива състезания, съдействие за охраната и възстановяването на естествените условия на живот на рибите, извършване всички био-технически и други необходими мероприятия за достигане на еколого съобразни рибни запаси, съдействие за изпълнението на всички закони и разпоредби, които се отнасят до рибното стопанство и опазването на природната среда, като изгражда и ръководи своя система за контрол и охрана, работи за създаване и поддържане на водоемите за спортен риболов, като провежда зарибяване и др. необходими за целта мероприятия, оказва необходимото съдействие за закупуването на жива риба за развъдни цели, грижи се за снабдяване на членовете си с необходимите риболовни уреди, материали и пособия, спортно облекло, отличителни знаци на сдружението, съдейства за повишаване на риболовната и екологичната култура на своите членове и на обществото.

За постигане на своите цели сдружението може да извършва и допълнителна стопанска дейност.

Предметът на свързаната с основните цели допълнителна стопанска дейност на сдружението е: Предоставяне на спортни и туристически услуги на граждани, риболовни атракции, организиране на състезания по водни спортове, риболовен туризъм, риборазвъждане; изграждане и поддържане на свои рибовъдни бази, опитни станции и др.,  организиране на курсове за обучение и повишаване на квалификацията на членовете си и на трети лица, организиране на подготвителни курсове, семинари, зелени училища, рибарски училища; програми и услуги в областта на водните спортове, експертна дейност, управление на водоеми, плавателни съдове и спортни съоръжения и приспособления, придобити и използвани във връзка с осъществяваната основна дейност на Сдружението.

Приходите, от стопанската дейност на сдружението се използват единствено за постигане на целите му. Сдружението не разпределя печалба.

Член на сдружението може да бъде всяко дееспособно физическо или юридическо лице, което приема предмета на дейност, устава на сдружението и съдейства за постигане на неговите цели. Нови членове се приемат по решение на Общото събрание.

Членуването в сдружението се прекратява на някое от следните основания:

-С едностранно тримесечно писмено предизвестие, отправено до сдружението.

-Със смъртта или поставянето под пълно запрещение на физическо лице - член на сдружението.

-С изключване по решение на общото събрание на сдружението.

-С прекратяването на юридическото лице - член на сдружението.

-При отпадане. Това основание настъпва при трикратно невнасяне на определения членски внос или поради системно неучастие в дейността на сдружението.

Върховен орган на сдружението е Общото събрание. То се свиква не по-малко от веднъж годишно. Управителен орган на сдружението е Управителят.

Общото събрание /ОС/ се състои от всички членове на сдружението. Членовете на сдружението участвуват в ОС лично или чрез представител. Членовете - юридически лица се представляват в ОС от законните им представители или изрично упълномощено лице.

Общото събрание: изменя и допълва устава; приема други вътрешни актове; избира и освобождава управителя и определя възнагражденията му; приема и изключва членове; взема решение за откриване и закриване на клонове; взема решение за участие в други организации; взема решение за преобразуване или прекратяване на сдружението; приема основните насоки и програма за дейността на сдружението; приема бюджета на сдружението; приема отчета за дейността на Управителя; избира помощните органи на сдружението и определя техния статут; взема решения относно дължимостта и размера на членския внос или на имуществените вноски; отменя решения на управителя, които противоречат на закона, устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на сдружението; взема и други решения, предвидени в устава.

Общото събрание се провежда най-малко веднъж годишно - редовно ОС. Извънредно Общо събрание може да бъде свикано по всяко време от Управителя по негова инициатива или по искане на една трета от членовете на сдружението в населеното място, в което се намира седалището на сдружението. Ако в последния случай Управителят в месечен срок не отправи писмено покана за свикване на ОС, то се свиква от съда по седалището на сдружението по писмено искане на заинтересуваните членове или натоварено от тях лице.

Поканата трябва да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждането на ОС и по чия инициатива то се свиква.

Поканата се изпраща до всеки един от членовете на сдружението чрез препоръчано писмо с обратна разписка, по електронна поща или се предава лично срещу подпис, най-малко една седмица преди насрочения ден.

Решенията на ОС се вземат с мнозинство от присъстващите.

            Решения по чл. 23, ал. 1, т. 1 и 7 от Устава се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите.

Управителят е с мандат от пет години, без ограничение на мандатите.

Управителят има следните права: представлява сдружението; осигурява изпълнението на решенията на Общото събрание; разпорежда се с имуществото на сдружението при спазване изискванията на устава; подготвя и внася в ОС проект за бюджет; подготвя и внася в ОС отчет за дейността на сдружението; определя реда и организира извършването на дейността на сдружението и носи отговорност за това; определя адреса на сдружението; взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно Устава не спадат в правата на друг орган; изпълнява задълженията, предвидени в Устава.

Имуществото на сдружението се състои от правото на собственост и други вещни права върху основни и оборотни средства, имуществени вноски от членовете, приходи от свързаната с целите му допълнителна стопанска дейност, вземания и други права в зависимост от действащите нормативни актове.

Сдружението набира имуществени средства и от:

-  доброволни вноски от членове, направени след възникване на сдружението;

-  постъпления от осъществени проекти, програми, инициативи и форуми;

-  завещания, спонсорство, дарение;

-  всякакви други източници, които не са в противоречие със закона.

Сдружението  се прекратява:

-по решение на Общото събрание;

-при обявяването му в несъстоятелност;

решение на окръжния съд по седалището на сдружението в определените от ЗЮЛНЦ случаи.

При прекратяване на сдружението се извършва ликвидация, освен в случаите на преобразуване на сдружението. Ликвидацията се извършва от управителя на сдружението. Той извършва действия по ликвидация на сдружението, осребряване на неговото имущество и удовлетворяване на кредиторите на сдружението.

            Когато Сдружението е прекратено и има останало имущество след удовлетворяването на кредиторите, то се предоставя на друго природозащитно сдружение с нестопанска цел, по реда на чл. 44 от ЗЮЛНЦ.

След разпределяне на имуществото, ликвидаторът е длъжен да поиска заличаване вписването на сдружението от регистъра, по седалището на юридическото лице с нестопанска цел.

ВПИСВА УПРАВИТЕЛ на СДРУЖЕНИЕ КЛУБ ПО СПОРТЕН РИБОЛОВ САРЛЪКА:

Г.  В.  П, ЕГН ********** 

 СДРУЖЕНИЕ „КЛУБ ПО СПОРТЕН РИБОЛОВ САРЛЪКА”, се представлява от Управителя- Г.В.  П, ЕГН ********** 

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: