О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

....................                                   29.01.2016 г.                                     гр. Ямбол

 

 

Ямболският окръжен съд,            гражданско отделение,     І-ви възз. състав

на 28.01.2016 година,

в закрито заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНГЕЛИНА ДИМИТРОВА

ЧЛЕНОВЕ: КРАСИМИРА ТАГАРЕВА

          ИВА КОДЖАБАШЕВА

 

като разгледа докладваното от мл. съдия КОДЖАБАШЕВА

възз. ч. гр. д. № 38 по описа за 2016 г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274, ал. 1, т. 2 и сл. ГПК, вр. с чл. 419 ГПК.

Образувано е по частна жалба на Г.Ж.Д., ЕГН **********, срещу Разпореждане за незабавно изпълнение на Заповед № 1171/23.09.2015 г. за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл. 417 ГПК, издадена по ч. гр. д. 461/2015 г. по описа на ЕРС. С посочената заповед съдът е разпоредил длъжникът Д. да заплати на кредитора М.В.М., ЕГН **********, сумата от 1600 лв. - главница, дължима по представен Договор за заем от 26.02.2014 г., с нотариално заверени подписи и сумата от 300 лв. - неустойка за неизпълнение в срок на Договора, ведно със законните лихви върху тези суми, считано от датата на подаване на заявлението, както и 38 лв. - разноски по делото.

В частната жалба се излага бланкетно твърдение за издаване на атакуваното разпореждане в нарушение на материалния закон и процесуалните правила. Изтъква се, че жалбоподателят не дължи процесните суми, тъй като е заплатил своевременно главния си дълг преди издаването на заповедта за изпълнение. Настоява се за отмяна на обжалваното разпореждане и обезсилване на издадения изпълнителен лист.  

В срока по чл. 276, ал. 1 ГПК ответникът по частната жалба - М.М., не е подал отговор на жалбата. 

ЯОС, след като се запозна с подадената частна жалба и прецени данните по делото, намери за установено следното:

Частната жалба е процесуално допустима, тъй като е подадена от легитимирана страна, в срока по чл. 414, ал. 2 ГПК, заедно с възражение срещу издадената заповед за изпълнение и срещу изрично посочен като подлежащ на обжалване по чл. 419, ал. 1 ГПК съдебен акт. Разгледана по същество, жалбата е неоснователна по следните съображения:

Производството по ч. гр. д. 461/2015 г. по описа на ЕРС е образувано по Заявление на М.В.М. за издаване на заповед за незабавно изпълнение по чл. 417 ГПК срещу длъжника Г.Ж.Д. за сумите от 1600 лв. - главница и 300 лв. - неустойка за забава, ведно със законните лихви върху тези суми, считано от датата на подаване на заявлението и 46 лв. - разноски. В т. 12 от заявлението е посочено, че документът, от който произтича вземането, е Договор за заем от 26.02.2014 г., рег. 824 на Нотариус – Л.Ч., вписан под рег. 600 на НК.

Районният съд е уважил заявлението и е издал заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, след като е приел, че представеният договор за заем с нотариална заверка на подписите е редовен от външна страна писмен документ, попадащ в обхвата на посочените в чл. 417, т. 3 ГПК актове, който удостоверява посоченото в заявлението вземане и неговата изискуемост. ЕРС мотивирано е отхвърлил заявлението единствено по отношение на сумата от 6 лв. разноски по делото за заплатена куриерска услуга за доставка на документи.

Атакуваното разпореждане за незабавно изпълнение на издадената Заповед по ч. гр. д. 461/2015 г. по описа на ЕРС е правилно.

Съгласно разпоредбата на чл. 418, ал. 2 ГПК съдът издава заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист след проверка на представения от заявителя документ по чл. 417 ГПК от външна страна, както и на обстоятелството дали същият установява подлежащо на изпълнение вземане. Тъй като съдът извършва проверката чрез преглед на документа от външна страна, претендираното от заявителя вземане трябва да е подкрепено от съдържанието на документа, въз основа на който заявителят може да иска заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист. Тази проверка касае единствено външната редовност на документа, при която следва да бъде съобразен видът на документа и евентуално съществуващи нормативни изисквания за неговото издаване. Съгласно разпоредбата на чл. 419, ал. 2 ГПК частната жалба срещу разпореждането за незабавно изпълнение може да се основава само на съображения, извлечени от актовете по чл. 417 ГПК.

В частната си жалба длъжникът Д. не е изложил конкретни съображения, извлечени от документа по чл. 417, т. 3 ГПК. Представеният от заявителя М. Договор за заем от 26.02.2014 г., с нотариална заверка на подписите, сключен между М. като заемодател и длъжника Д. като заемател, правилно е преценен от заповедния съд като редовен от външна страна документ по чл. 417, т. 3 ГПК, който установява подлежащо на изпълнение вземане, размера на задължението, неговата изискуемост, активната и пасивната легитимация на субектите кредитор и длъжник. Ето защо, частната жалба се преценя като неоснователна, а атакуваното разпореждане за незабавно изпълнение следва да бъде потвърдено.  

По изложените съображения и на основание чл. 278, ал. 4, вр. чл. 271, ал. 1 ГПК, ЯОС

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Разпореждане за незабавно изпълнение на Заповед № 1171/23.09.2015 г. за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл. 417 ГПК, издадена по ч. гр. д. 461/2015 г. по описа на ЕРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:  1.                                 2.